6-ма от Кърджали – крупни производители на банани!?

Парадокс!? Не, по-скоро е далавера
 
6 души от Кърджали се числят в категорията на големите производители на банани, мандарини, портокали и други цитрусови култури. Това заявиха пред репортер на „24х7 Родопи“ земеделски производители от региона, които се опитват да оцеляват,предлагайки собствената си продукция на Пазара на производителите в Кърджали.
„Много са тези, които ползват сергии на стратегически места, които са получили като местни производителите. За 6-ма обаче можем да кажем, че са крупни производители. Вярно, че продават предимно цитрусови култури, но ръководството на Пазара не смята, че това е нередно. Реално, тези които предлагат родна стока са изблъскани в периферията на пазара, а търговците на вносна стока – от мандарини до магданоз, ползват най-оборотните сергии“, оплакаха се производителите от порядките на тържището.
Между 85 и 90 процента от плодовете и зеленчуците на пазарите в региона и в магазините са внос. Това не е нещо ново, но потребителят не спира да се учудва, като гледа живи стоки, които му се струват „изконно“ български, да са описани като расли на други места по планетата.
Единствено зелето, част от ябълките, тиквите и празът са с произход „Кърджалийско“.
А иначе разнообразието на посоките, откъдето са пристигнали земеделските продукти, е преголямо. В хипермаркет например има червено грозде от Перу, което струва 7.43 лв./кг и домати „Чери“ от Египет. Африканските мини плодчета излизат 8.60 лева килото, но обичайната им опаковка е 0.250 грама с цена 2.15 лева. Чесънът от Китай струва 2.22 лева – 225 грама.
Като изключим тези три стоки, а също така цитрусите и бананите, останалите плодове и зеленчуци са от Европа, но най-вече – от Турция и Гърция.
От Турция са пипер сиврия, чушки долма, моркови, домати, патладжан, тиквички, домати чери. Има също така и испански пипери. Търговецът зареждат краставиците от Гърция. Повечето ябълки са внос от Италия и Гърция. Има и български, които са в по-неугледни опаковки, но значително по-евтини. Нашите, сорт Грени смит например, струват 1.45 лв., ако са в малка опаковка, и 1.26 лв., ако са в кашон. Има български, сорт Елизе, на съвсем достъпната цена от 0.83 лв./кг, но са дребни. По-едрите струват 1.19 лв. Италианските Пинк лейди, които впрочем са най-скъпите ябълки в магазина, се продават за 3.78 лв./кг.
В един от хипермаркетите вносът от Гърция надделява на този от Турция. Картофите са от Германия, жълтият лук – от Полша. Пълно е с ябълки, домати и краставици от Гърция. Италианските Пинк Лейди там пък са 5.19 лева.
И в „Билла“ плодовете и зеленчуците масово са вносни. Портокалите и кивито са от съседна Гърция и се продават на цени съответно 1.39 и 1.69 лв. за килограм. Лимоните са турски и струват 2.49 лв., а бананите – от Еквадор, са по 1.99 лв./кг. В магазина се предлагат дори екзотичните за сезона пъпеш и диня, внос от Бразилия. Пъпешът е пуснат на бройка по 4.99 лв., а килограмът на динята е 2.99 лева.
Вносни са и плодове и зеленчуци, традиционно български. Различни сортове ябълки, сред които Голдън делишес и Лигол, нар, райска ябълка и круша са пропътували разстоянието от Италия, Полша, Испания и Турция. А цените са по-високи, отколкото на родната продукция. Килограм ябълки например се търгува от 2.29 до 2.99 лв., крушите струват 3.49 лева.
Доматите и краставиците са турски и гръцки на цени съответно 2.99 и 3.49 лв./кг. Испанска салата айсберг, турски пиперки, китайски чесън, полски и гръцки лук и италиански броколи са наредени по щендерите в магазина. Даже и картофите са внос от Чехия и се продават за 1.39 лв. килограмът.
Български са тиквата, чиято цена е 79 стотинки, ябълки Червена превъзходна по 1.99 лв. и гъби печурки. Родно производство са също червеното цвекло и бялото зеле, празът (връзка от 3 броя се продава за 1.29 лв., както и китайското зеле и салатата.
hard admin

*

 

Top