SRF: „Водно огледало“ е от най-престижните проекти! Павел Петков: Далавера е!

Кърджалийското „Водно огледало“ е един от най-престижните проекти на ДПС – партията, която вече 25 години задава тона в 50-хилядния град, отбелязва в репортаж швейцарското радио SRF. Но този проект си има и много противници. Един от тях е бившият директор на Историческия музей Павел Петков. „Те се интересуват от мащабни инфраструктурни проекти, защото там става голяма далавера“, казва Петков пред SRF. И радиото, и противникът на „Водното огледало“ не отбелязват големия принос на покойния Димчо Михалевски, като зам.-министър на строителството, и на кабинета „Станишев“ за реализацията на мегапроекта.
Първоначалната цена на строежа беше 8 милиона лева, накрая обаче набъбна десеторно, разказва Петков. Радиото цитира и анонимен кърджалиец, посочен като „студентът Ерсун“. „При такива проекти винаги предварително се знае на кого ще бъдат възложени строителните работи“, казва „студентът Ерсун“.
В централата на ДПС в Кърджали срещаме Хасан Азис, който вече повече от 10 години е кмет на града, посочват от радиото. Той защитава проекта: „Нашето „Водно огледало“ не е лош, а точно обратното – един добър пример за проекти в инфаструктурата. Откакто е изградено, в района вече няма наводнения – за разлика от много други места в страната, където дори имаше човешки жертви. Освен това постоянно ни контролират. През последните седем години са извършени общо 350 проверки от официалните български власти и европейските институции. Аз съм най-изкъсо следеният български кмет“, уверява Азис.
Откъде идва лошият имидж на ДПС? – пита по-нататък в репортажа си швейцарският журналист Кристоф Вютрих. И предлага следния отговор: лошата репутация на тази партия се дължи най-вече на скандалите около бившия лидер Ахмед Доган и медийния магнат Делян Пеевски, който в репортажа е наречен „най-омразният  български политик“.
Но защо избирателите от турското малцинство вече толкова много години гласуват все така масово за ДПС? И защо тази партия продължава да си няма сериозна конкуренция? Защото ДПС държи здраво контрола в районите със смесено население – така, както навремето правеше и Комунистическата партия, казва „студентът Ерсун“: „Строителната фирма, в която работи баща ми, беше на косъм от фалит, защото нямаше поръчки. После беше купена от човек на ДПС и сега фирмата отново работи и дава заплати“, разказва „студентът“.
ДПС има и друго „оръжие“: партията не спира да припомня на местните хора събитията от 1980-те години, когато се стигна до насилствената смяна на турските имена. Страхът, че това може да се повтори, очевидно оказва въздействие и придърпва хората от турското малцинство още повече към „тяхната“ партия ДПС.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top