Авджии се „стреляха” заради ловна територия, Ефендиев зове: Не нагнетявайте напрежение!

Министерска заповед нагорещи страстите в Момчилград

Авджии от ловна дружинка “Равен” се вдигнаха на бунт в Момчилград във вторник. Те обсадиха сградата на Държавното горско стопанство в родопския град. Протестът им бе срещу разделянето на територия на ползван от тяхна страна ловно-стопански район. Те настояваха ловната площ „Равен”, която е разделена със заповед на земеделския министър, да бъде възстановена. Така към момента тя се ползва и от ловната дружинка „Биволяне”, която е регистрирана в Ямбол. Нейни членове също бяха на протеста.
Пред протестиращите директорът на Горското стопанство Светла Тенева заяви, че законът и наредбата за лова ще бъдат спазени. От сдружение „Родопи” пък се обърнаха с декларация с настояванията си до президента, премиера и председателя на народното събрание. Според нея разделянето е заради определени политически интереси.
Да не се нагнетява обществено напрежение и конфликтът да се реши по законов ред, като не се допуска заобикаляне на закона при стопанисването и ползването на дивеча в спорното ловно поле. За това пък призова директорът на Регионалната дирекция по горите в Кърджали Юсеин Ефендиев във връзка с протеста на ловците в Момчилград. В подкрепа на думите си, той посочи, че при планова проверка на служители на РДГ преди време е установено ловуване в спорния ловно-стопански район „Равен” с разрешително за индивидуален лов, в което не са вписани всички необходими реквизити, в това число горското стопанство, което е издало документа, както и ловно-стопанския район на ловуване. Този пропуск създава предпоставки за нарушение и дава възможност да се ловува в нерегламентирани територии, обясни Ефендиев. Въпросното разрешително е иззето от контролните органи, съставен е констативен протокол и предстои издаването на акт за административно нарушение.
Ефендиев бе категоричен, че проверките ще продължат, а проблемът със стопанисването на спорната площ трябва да се реши чрез преговори между представителите на ловните дружинки и с участието на експерти по горите, като бъдат зачетени интересите на всички заинтересовани страни.
24rodopi.com
hard admin

*

Top