Агенцията по храните: Огнището на Нюкясълска болест по птиците в Звиница е ликвидирано, забраните отпадат

Във връзка с ликвидирането на епизоотичното огнище на Нюкясълска болест по птиците в село Звиница, област Кърджали и отрицателните лабораторни резултати от 4 март 2013 година, Българската агенция по безопасност на храните вдига всички рестриктивни мерки, наложени с цел ограничаването и ликвидирането на болестта в района. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.
Както вече 24rodopi писа, на 23 януари 2013 година в село Звиница, Област Кърджали, беше констатирана Нюкясълска болест по птиците, която засяга домашните, както и дивите птици, но не е опасна за човека. С цел ограничаване и ликвидиране на болестта Българската агенция по безопасност на храните незабавно предприе мерки съгласно европейското законодателство, тъй като болестта причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. Всичките 1694 птици, от които 1432 кокошки, 162 петела, 98 гълъба и 2 пуйки в селото бяха умъртвени.
Две седмици по-късно, на 6 февруари 2013 година Българската агенция по безопасност на храните изплати обезщетения в размер на 15 215 лева на 98-те стопани, чиито птици бяха умъртвени.
hard admin

*

Top