Агенция PollWatch: Кърджали ще остане без евродепутат

Ако на 25 май в Кърджалийско за листата на ДПС гласуват под 47 000 души, това ще бъде провал за Неджми Али и групата
Независимата социологическа агенция PollWatch предвижда регион Кърджали да остане без евродепутат. Както първи 24rodopi.com писа, джебелчанинът Неджми Али бе поставен на трето място в листата на ДПС, която позиция се сочи за избираема от всички.
Противно на очакванията, PollWatch обяви, че 9 % или трето място на предстоящите избори за Европейски парламент ще спечели коалицията „България без цензура”, ВМРО, ЗНС и Гергьовден. „България без цензура” с лидер бившия водещ в Тв7 Николай Бареков, е наричана още „партията на Делян Пеевски” и „патерица” на ДПС”. 9-те процента на формацията означават, че коалицията ще има двама евродепутати. Според изследването ГЕРБ е с 27.4 %, а БСП с 27.2 %, като по този начин двете партии си разделят по 6 депутати.
Изненадата според PollWatch е, че ДПС минава на четвърта позиция с резултат 8.4 %. По този начин  Движението за първи път губи традиционното си трето място за сметка на „България без цензура”. Данните показват още, че Реформаторския блок ще успее да вкара един депутат със своите 5.9 %, а под чертата остават АБВ с 5.5 % и НФСБ с 3.7 %.
Изследването на PollWatch е проведено в рамките на месец март и използва осреднени стойности на агенциите Галъп, ИМП и Алфа рисърч. Самата агенция е базирана в Брюксел и се спонсорира от Европейската комисия.
Както първи 24rodopi.com, единственият от региона, който има шанс да получи мандат за високоплатеното място в Европейския парламент е Неджми Али. Преди него в листата на ДПС са Филиз Хюсменова и Делян Пеевски. №8 в списъка е Елисавета Кехайова, зам.-кмет на Кърджали, но това е само добра атестация за свършената от нея работа и не й дава никакви шансове.
Над 47 000 гласа трябва да спечели ДПС на 25 май в Кърджалийско. В противен случай резултатът ще бъде провал за Неджми Али и групата.
Ако пък прогнозата на PollWatch стане факт, извънредни парламентарни избори в България няма да има, защото БСП, ДПС и коалицията на „България без цензура” ще имат общо 10 евродепутати, а ГЕРБ и Реформаторския блок ще останат със 7 мандата.
hard admin

*

Top