Адам Персенски: Целта ни е да повишим продължителността на живота на българите

„Целта ми е да бъда полезен”, заяви заместник министърът по здравеопазването д-р Адам Персенски, който днес откри конференция по проект за изграждане на сектор за диагностика на онкологични заболявания към МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали. „Благодаря на д-р Тодор Черкезов за това, което прави за болницата в Кърджали”, каза д-р Персенски.

Ще припомним, че директорът на ардинската болница бе назначен за зам.-министър на 14 ноември.

Проектът „ Създаване на високотехнологичен сектор за ранна и точна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” гр. Кърджали” се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и е на стойност 3,9 млн. лева.

Ще бъдат преустроени помещения за диагностика и лечение на злокачествени заболявания, ще бъде закупено високотехнологично оборудване. 614 медици и 17 000 пациенти на лечебното заведение ще се възползват от дейността по проекта, който трябва да приключи на 8 октомври 2015 година.

„Сред целите на здравното министерство е да се повиши продължителността на живот на българите, защото сега тя е с около 5 години по-малка, отколкото в останалите страни в Европейския съюз”, заяви д-р Персенски. Той посочи, че новият екип на здравното министерство си е поставил за цел „да върне медицината в болниците и да изгони търговията оттам”.

Гости на конференцията бяха областният управител Илия Илиев и народният представител Цвета Караянчева.

24rodopi.com

hard admin

*

Top