Адвокатът на металурзите вече получил 100 000 лева?


Вагони за 4 млн. лв на ОЦК отложиха „ада” за институциите
 

„Защо протестират пред съда? Тук всичко е решено в тяхна полза. Да ходят и да видят в офиса на частния съдебен изпълнител (ЧСИ), че адвокатът на металурзите е получил 100 000 лева. При ЧСИ-то може да се провери който какви пари е получил”, така служител в Съдебната палата в Кърджали коментира протеста на бившите металурзи от ОЦК пред сградата на съда в града край Арда.
Интересното е, че 90 на сто от делата на работниците са били поверени на един адвокат. Той е писал „рекордно” адвокатско възнаграждение по всяко едно дело, но не е взел предварително пари от клиентите си.
Както вече 24rodopi писа, с посредническото на същия адвокат плевенска фирма изкупува дълговете на бившите металурзи от Оловно-цинковия комплекс в Кърджали. Много от тях са опрели до услугите на колекторите, като срещу изпълнителен лист работниците получавали 70 на сто от дължимото им.
„До 24 часа парите се изплащат. За услугата фирмата взема 30 % от задълженията. Аз бях на зор и съм доволен. Сега идвам за да подкрепя колегите, които все още се борят за заплатите си”, заяви бивш работник.
Вагони на ОЦК на стойност около 4 милиона лева ще бъдат разпродадени на търг другата седмица. При разпределението на получената сума ще бъдат включени и дължимите заплати на бившите металурзи от Оловно-цинковия комплекс в Кърджали. Стига отново сметката да не бъде запорирана от евентуални жалби от кредитори и фирми на бившия собственик на комбината Валентин Захариев, 97 на сто от работниците ще получат своите възнаграждения. Това уверение получиха в четвъртък протестиращите металурзи от кантората на частния съдебен изпълнител Росен Сираков. В същото време стана ясно, че още две жалби са получени в сряда за запор на сметките. Те са подадени от ПНБ Париба и фирмата на Захариев „Скания”. По този начин жалбите, блокиращи събраната досега сума в размер на 4 млн. лв., вече станаха четири. Протестиращите в четвъртък потеглиха на шествие към сградата на съда в Кърджали. Там те поискаха от районните магистрати да се ускори процесът по разглеждане на жалбите, за да може по-скоро работниците да получат дължимите им възнаграждения. Бившите металурзи потърсиха и контакт с един от адвокатите, движещи делата им срещу ОЦК за правно разяснение по казуса и какви да бъдат следващите им действия. Това уталожи страстите, които ескалираха в сряда и достигнаха до „окупация” от страна на протестиращите на местния клон на един от основните кредитори Първа инвестиционна банка.
Водачите на недоволните се заканиха, ако исканията им за пълно изплащане на заплатите не бъдат решени в най-скоро време, да превърнат в „ад” работата на институциите в града край Арда. „Готови сме на крайни мерки, на гражданско неподчинение. Ако трябва и ние можем да палим”, заяви Стефан Атанасов. Припомняме, че именно той преди месеци започна и гладна стачка в центъра на града.

hard admin

*

Top