Адът "ТЕЛК" остави тежко болния Георги без помощи

Тежко болният 12-годишен Георги от Кърджали има сериозен проблем с ТЕЛК. Той дълго време не може да бъде освидетелства и не получава помощи, съобщи Нова телевизия.
Тежко болното дете от Кърджали е с множество увреждания и за съжаление без шанс да се подобри. И лекарите от ТЕЛК много добре знаят това. Но регламентът е такъв, че на всеки три години детето трябва да бъде водено на комисия. Още по-унизителното е, че цяла една година детето няма да може да бъде освидетелствано, за да получават родителите му средства за неговите грижи.
Когато преди 12 години се ражда Георги, никой не е предполагал какво ще се случи в последствие. Още в първите му месеци родителите му забелязват, че нещо не е наред. Следват години, в които става ясно, че детето е с тежка умствена изостаналост, детска церебрална парализа и епилепсия. Въпреки съветите да остави Георги в дом, майка му никога не е допускала това.
Георги отдавна не е получавал издръжка от биологичния си баща. Доходите на семейството са около 700 лева на месец. ТЕЛК дава 100% инвалидност на момчето и така той получава пенсия и социални помощи.
Решението на ТЕЛК обаче е със срок от едва 3 години и е изтекло през септември. Майката на Георги подава искане за ново освидетелстване още през август.  Въпреки това чака месеци да ги извикат на преглед. В крайна сметка решава сама да потърси комисията и разбира, че ще чакат цяла година – преглед можело да има чак този септември. През това време всички помощи са спрени и ще бъдат изплатени накуп едва след новото решение.
От специализирания ТЕЛК в Стара Загора, който обслужва и Георги, отказаха да обяснят пред камера причините за забавянето. Закъснението идвало от това, че комисията заседава веднъж в месеца и приема деца от три области – Стара Загора, Хасково и Кърджали. Лекарите, които работят там са четирима и очевидно са крайно недостатъчни. За година имат норматив – 1 500 решения, но тъй като болните деца са много повече, успяват да дадат документи на 2 800 за миналата година например. Всички тези обяснения не означават нищо за майката на Георги и за родителите на  стотиците в подобно положение. Мария не разбира защо е нужно инвалидността в тези случаи да се дава за определен срок.
hard admin

*

Top