АИКБ отчита европейски пари: През 2011-та Кърджали бе с най-малък % сива икономика, днес е шампион на България

Кърджали е шампион на България по… сива икономика, обобщават от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Странното е, че само преди 2 години от същата асоциация твърдяха, че Кърджали е с най-малък процент на сивата икономика.
Работещите без трудов договор у нас намаляват, но делът на хората, които получават част от заплатата си под масата, се е увеличил двойно. Това показва национално представително изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по европроект за ограничаване на сивата икономика в страната.
Според данните през 2013 г. на всеки пети работещ (20,8%) му се е случвало да подписва трудов договор за определена сума и да получава допълнително пари на базата на устна договорка с шефа си. През 2012 г. делът на фиктивните контракти, в които е записано по-ниско от реалното възнаграждение, е бил едва 10,8%. “Договарянето на фиктивни договори устройва и работещите, и работодателите. Бизнесът пести разходи, а хората търсят изход заради ниските си доходи”, коментира резултатите Емилия Ченгелова, един от авторите на проучването. В същото време през последната година делът на хората, които работят без трудов договор, е намалял от 12,8% на 10,4%. Спада и броят на хората, на които им се е случвало да се трудят без осигуровки или при лоши условия. Проучването показва, че нерегламентираните плащания са намалели незначително, в резултат на което 67,4% от икономиката е на светло. “Най-честите сиви практики са неиздаването на касови бонове в сферата на услугите, работата без договори и фиктивните трудови договори, разплащанията в брой”, отбеляза Стефан Петранов, автор на изследването.
Шампиони по сива икономика са Ловеч, Сливен, Хасково, Кърджали, София-област и Пазарджик. В тези области нерегламентираните плащания надхвърлят 40% от икономиката. Бизнесът и работещите са най-изрядни в Смолян, Велико Търново и Варна, където неформалният сектор е 10-15%. Проучването показва, че две трети от работодателите и служителите смятат, че работата в сивия сектор дава възможност за бързи печалби. Над 52% от анкетираните са заявили, че “рискът от наказуемост е много нисък и затова си заслужава да се рискува”. В същото време над 90% от анкетираните заявяват, че сивата икономика ощетява изрядните работодатели. Половината от работодателите и служителите обаче са на мнение, че в ситуация на криза неформалният сектор спасява фирмите от фалит.
На 28 ноември 2011 година от АИКБ посочиха, че една трета от българската икономика е в сивия сектор. Ставало дума за между 10 и 15 млрд. лева, които са извън счетоводните книги. Бургаска област тогава държеше първенството в класацията на сивата икономика с над 60%, а най-малък е бил сивият сектор в Кърджали и Разград. Според изследването 40% от продаваните у нас цигари са контрабандни, а 20% от алкохола е без бандерол. 
hard admin

*

Top