Академик Георги Марков: Турското население само избягало от Кърджали, няма изстъпления! Няма за какво да бъде обвиняван ген. Делов!

„Генерал Васил Делов заслужава да е почетен гражданин на Кърджали. През 1936 година той открива паметника на освободителите в градската градина на Кърджали и още тогава е бил един уважаван български военачалник”, твърди за столично радио историкът академик Георги Марков от Института по история на Българската академия на науките.
„Генерал Делов е командир на Хасковския отряд, който е в състава на Втора тракийска дивизия. Боевете се водят пред Кърджали и самият Кърджали не е засегнат. Кърджали е съхранен, турското население е избягало и няма никакви изстъпления, в които той би могъл да бъде обвиняван. Друг е въпросът, че при отстъпването си, османската армия извършва тактиката на опожарената земя. Българските войски настъпват бързо, те разчитат и на местни ресурси за храна, впрегатен добитък и т.н. Но османската армия опожарява цели села в Източните Родопи, заедно с хамбари, с плевници с фураж… От ДПС нямат основание да изричат подобни обвинения. Те първо би трябвало да познават фактите. Аз не знам дали в Общинския съвет в Кърджали са представили факти. Ако има опожаряване на селища, извършени от чети, било организирани, или от опълченци, това е друг въпрос, но самият Хасковски отряд не е извършвал такива действия”, посочва академик Георги Марков.
hard admin

*

Top