Академик Марков: Ако има опожаряване на селища, извършени от чети, било организирани, или от опълченци, това е друг въпрос, но самият отряд на ген. Делов не е извършвал такива действия!

Историкът академик Георги Марков от Института по история на Българската академия на науките пред столичното радио “Фокус”.

 

Академик Марков, споделяте ли твърдението, че фигурата на ръководителя на Хасковския отряд полковник по-късно генерал Васил Делов не е обединителна за хората в Родопите?

 Георги Марков: Не. Генерал Делов е командир на Хасковския отряд, който е в състава на Втора тракийска дивизия. Боевете се водят пред Кърджали и самият Кърджали не е засегнат. Кърджали е съхранен, турското население и избягало и няма никакви изстъпления, в които той би могъл да бъде обвиняван. Друг е въпросът, че при отстъпването си, османската армия извършва тактиката на опожарената земя. Българските войски настъпват бързо, те разчитат и на местни ресурси за храна, впрегатен добитък и т.н. Но османската армия опожарява цели села в Източните Родопи, заедно с хамбари, с плевници с фураж… От ДПС нямат основание да изричат подобни обвинения. Те първо би трябвало да познават фактите. Аз не знам дали в Общинския съвет в Кърджали са представили факти. Генералът заслужава. През 1936 година той открива паметника на освободителите в градската градина на Кърджали. Още тогава е бил уважаван български военачалник. Ако има опожаряване на селища, извършени от чети, било организирани, или от опълченци, това е друг въпрос, но самият Хасковски отряд не е извършвал такива действия.

Фокус: Събитията тогава са били следени и в Европа. Има ли документи от чуждестранни кореспонденти да речем и как според тях са изглеждали тези събития?

 Георги Марков: Има такива документи, но те са предимно за главния военен театър в Източна Тракия – там са били насочени кореспондентите. Корпусът на Явер Паша, който се сражава с Хасковския, и после с Кърджалийския отряд играе спомагателна роля, като трябва да прикрие левия фланг на двете източни армии, които се сражават отвъд Марица в Източна Тракия на линията Бунар – Хисар – Лозенград. Там става решаващото 5-дневно сражение. Постепенно корпусът отстъпва от Кърджали към Гюмюрджина и Дедеагач и е пленен от Македоно-Одринското опълчение и от конната бригада, заедно със самия Явер паша и целия му щаб. Там не се водят толкова ожесточени боеве, както в Тракийския театър, или както в Средните Родопи (знаете за 21-ви Средногорски полк и Родопската Шипка, където османската армия се е опитвала да задържи фронтовата линия в Родопите). Но след като събитията отстъпват към Бяло море, ходът на войната се решава в Източна Тракия.

 Когато отправят подобни тежки обвинения съветниците от ДПС, аз имам чувството, че те не желаят да отбележат Балканската война като освободителна. Според мен има такива настроения в някои кръгове както на ДПС, така и на Главното мюфтийство. Те се дръпнаха от отбелязването на тази война и искат да правят нещо паралелно и да доказват, че българските войски не били освободителни за Родопите. Аз имам такива съмнения.

Имало ли е участници в Българската армия от други вероизповедания, включително мохамеданското?

 Георги Марков: Да, има българи мохамедани. Особеното е, че те са мобилизирани в османската армия, но масово бягат, масово дезертират. Една част от тях влизат в редовете на Българската армия. Аз бях в Ракитово – там има паметник на загиналите във войните и там има изписани имена както на българи християни, така и на българи мохамедани. Друга част са подлъгани от османската пропаганда, че видите ли – гяурите идват и сега всички ще ви изколят, за съжаление, една част от българите мохамедани тръгват с османската армия. Тогава тя запалва селата им, за да не могат да се върнат. Когато говорят от ДПС, трябва да посочват факти, а когато им показваме ние факти, те трябва да мълчат. Ген. Васил Делов заслужава да е посмъртно почетен гражданин и има такава възможност. Ние така направихме почетни граждани ръководителите на дружба „Родина” в Пловдив, Смолян и Велинград. Според мен – той е един достоен български военноначалник и е обидно да му се отказва ролята, която той е играл в Балканската война.

hard admin

*

Top