Академик Стефан Воденичаров – служебен премиер, предсрочните избори – в началото на май? Какво следва след оставката на Борисов

Новият образователен министър академик Стефан Воденичаров е фаворит за служебен министър-председател на България, разкриха за 24rodopi народни представители.
ДПС поиска предсрочните парламентарни избори да се проведат на 28 април, но най-вероятно те ще са в началото на май, твърдят депутатите. Спрягат се още имената на Кристалина Георгиева и Пламен Орешарски.
 
Какво следва след подадената оставка от Бойко Борисов:
Според Конституцията на Република България една от възможностите да бъдат прекратени правомощията на Министерския съвет е оставка на Министерския съвет или на министър-председателя.
Решението се приема с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Но Министерският съвет изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет.
По конституция президентът назначава служебно правителство, възлага проучвателен мандат за образуване на правителство и разпуска Народното събрание.
Президентът трябва да изпълни процедурата и да предложи на трите най-многочислени парламентарни групи да съставят правителство. Това означава, последователно – групите на БСП, ДПС и “Атака”.
Повечето групи в Народното събрание декларираха, че няма да участват в кабинет преди да бъдат произведени избори, но БСП и “Атака” не са категорични.
Президентът трябва да назначи служебно правителство, като то може да бъде и със състава на досегашното правителство.
В такъв случай държавният глава трябва да назначи служебен кабинет. Но в такъв
кабинет партиите твърдят, че не искат да участват. Това може да означава, че до предсрочни или редовни избори, функциите на служебно правителство ще трябва да изпълнява кабинетът Борисов – със силно ограничени права.
Не е ясно дали проблем може да създаде приетият още изцяло от парламента, но още непубликуван в “Държавен вестник” Изборен кодекс.
При драматичното си изявление тази сутрин Бойко Борисов каза, че няма да участва в управление, в което полицията бие хора. “Щом народът иска улицата да управлява държавата – да го направи”, заяви той, а думите му бяха изпратени с овации от присъстващите депутати от ГЕРБ.

Христо Бисеров от ДПС вече заяви от парламентарната трибуна, че очаква декларации на политическите сили, че никой няма да участва в никакво правителство в мандата на това Народно събрание и то трябва да се разпусне.

hard admin

*

Top