Ако не бяха запълнени пукнатините, сега щеше да започне разрушителен процес и през май 2016-та щяхме да пътуваме за Гърция като по стар селски път!

„Ако не бяха запълнени пукнатините в отсечката между разклона за Кирково и Маказа, сега щеше да започне разрушителен процес и напролет, през месеците май-юни 2016 година, пътят за Гърция щеше да прилича на 30-годишен междуселски път”, заяви пред служител на Агенция „Пътна инфраструктура” в Кърджали.
„Водата, която влиза през пукнатините, достига до основите и действа химически и механически разрушително върху структурните слоеве на пътното строене. Всички покрития отслабват, появят се много нови пукнатини, а съществуващите се разширяват и така скоро пътят става неизползваем”, допълни експертът.
Както вече писахме, през изминалата седмица бяха запълнени фуги и пукнатини в активната лента и в зоните за аварийно спиране в посочения 12-километров път, а така също и в няколкостотин метров участък край село Подкова. Използвана е еластична репарационна битумна смес.
Дали 12-километровата отсечка, част от Транснационалния коридор №9, е била подложена на твърде голямо напрежение, предизвикано от статични и динамични натоварвания, или просто отново става дума за голямо отклоняване на пари от стратегически обект с европейско финансиране, експертите по пътно строителство знаят. Истината обаче едва ли ще излезе наяве някога. По документи всичко е изрядно.
Търгът за изграждането на 18-километровата отсечка Подкова-Маказа е бил спечелен с оферта за 19,8 милиона евро,
а за изпълнението му са похарчени над 30 милиона евро.
19 фирми били допуснати през 2002 година до международния търг за изграждането на пътя. Офертите варирали от 18 до 36 млн. евро. За изпълнител бил избран турският консорциум “Киска-Туран”, който предложил цена от 19,8 млн. евро. На второ място е бил джойн-венчър “Маказа БГ”, а на трето – джойн-венчър “Родопи”.
По-късно от „Киска” са поискали допълнително 8 милиона евро, които били преведени от държавния бюджет.
„Целият път от Кърджали до ГКПП „Маказа – Нимфея” е пример как не трябва да се усвояват европейски средства. „Плаче” си за прокурорска намеса и проверка от Брюксел. И отсечката от Кърджали до спирка „Джебел” е зле изпълнена, и пътят от спирката до Подкова, а и отсечката от разклона за Подкова до границата. Много скъпо, много некачествено. До определен момент сметката е плащана от Европейския съюз, а после от данъкоплатците. Въпреки, че говорим за нови първокласни пътища”, твърди пред 24rodopi експерт по пътно строителство, запознат със строителството на кърджалийския участък от паневропейския коридор.
Трасето Подкова-Маказа е завършено на 10 октомври 2006 г.
През 2011-та година официално бе съобщено, че този участък няма Акт 16 и не е въведен в експлоатация. И понеже не е част от републиканската пътна мрежа няма как да бъде сключен договор за поддържането му. 12-месечният гаранционният срок за съобщаване на дефекти не е бил обвързан нито с подписването на Акт 15, нито на Акт 16. Акт 15 е подписан само 8 месеца преди да изтече този срок и през 2011 година Областната администрация обявява, че няма как да бъдат предявени претенции нито към фирмата-изпълнител – турския консорциум „Киска Туран”, нито към надзорниците от „ДиВи консулт” – Германия.
А пътят още тогава – много преди да се открие ГКПП „Маказа” и автомобилният трафик да тръгне, се нуждаеше от ремонт и той трябваше да бъде платен от бюджета.
От Агенция „Пътна инфраструктура”, обявиха, че за да стане участъкът проходим и еталон за паневропейски коридор, ще са необходими около 1-2 млн. лева. Агенцията възложи изработването на проект за укрепване.
„Самият проект за строителството на участъка Подкова-Маказа не е бил добре изпипан и още тогава са създадени предпоставки за компрометиране на трасето”,
изтъкна тогавашният областен управител Иванка Таушанова. По думите й, има драстична разлика в изграждането на пътя от гръцка страна – там се извършени солидни укрепителни работи, докато при нас скатовете са с вертикални откоси и на много места са активирани срутища, които заедно със свлачищните процеси са нарушили конструкцията на пътя. Започната и недовършена е и подготовката на площадката на бъдещия контролно-пропускателен пункт.
Според зам.-областния управител на Кърджали Есад Садък за проблема със свлачището вината е на проектантите, а не на строителите. Останалото е въпрос на поддържане.
Пътят от гара Подкова до връхната точка в тази част на планината е 18 км, включващ 4 надлеза, 2 виадукта, 100 водостока.
Строителен образец е виадуктът, свързващ двете последни била преди границата, хвалят се в края на 2006 година строителите. Той е втори по вида си у нас, но е изграден по много по-модерна, норвежка технология. В най-високата си част е 40-метров, а дължината му е 200 м.
Първокласният път е от две платна, широки по 3,50 метра и с два банкета – по 1,75 метра. Край тях са засадени над 20 противоерозионни вида дървета и храсти, тъй като на много места свлачищните процеси не са предотвратени.
Всъщност, пътят Подкова – Маказа е съпътстван от скандали от провеждането на търга до въвеждането в експлоатация.
За да получат допълнително финансиране от 16 милиона лева от държавния бюджет, изпълнителите представили пред строителното министерство документи, в които се твърди, че трябва да се променят откосите в 28 участъка по трасето и затова се налагат допълнителни изкопни работи. Заради ерозионните процеси в района пък фирмата щяла да направи непредвидени в основния договор разходи. Тогавашният строителен министър Валентин Церовски полага параф под анекса към договора и нови милиони са взети от държавния бюджет. Причината е, че по договорите за проекти, финансирани от ЕС, всички суми над първоначалната сметка се вземат от националното съфинансиране на съответната държава. В много случаи анексите към подобни договори са класическа схема за източване на държавната хазна, коментират експерти.
Ако министърът откаже да подпише анекса, пътят скоро няма да бъде пуснат в експлоатация, а не забравяйте, че гърците строят от другата страна на планината – посочват тогава строителите.
Много преди да започне другият етап на пътя за Маказа – от Кърджали до Подкова, от Агенция “Пътна инфраструктура” обаче бият тревога. „Вторият етап- от Подкова до Маказа, който беше построен от декември 2002 г до 10 октомври 2006 г., вече му трябва сериозен ремонт – силно повредени от свлачище участък от платното от 30-40 метра и водостока под него. Отделно от това по цялото трасе от 18 км, особено в частта след Кирково до границата, масово са се свлекли пръст и камъни от откосите. Поставените защитни мрежи са огънати от нападалите камъни, увиснали са, на места са поддали”, гласеше тревожното съобщение през 2010-та година.
5 години ситуацията е още по-тревожна.
„За запечатване на пукнатините се използват гъвкави еластични запълващи материали, които създават добра връзка със стените на пукнатините, като в последствие се деформират заедно със самите пътни настилки, предпазвайки основите им от навлизането на вода. Животът на пътя се удължава и разходите по поддръжката намаляват значително през времето на експлоатация. Надявам се пукнатините да са запълнени качествено, защото в противен случай напролет държавата ще бъде принудена да търси много милиони за цялостен ремонт на пътя, който активно се използва от 2 години, а е пред риск да заприлича на междуселски път, по който е разумно да шофираш с не повее от 20 км в час”, допълни експертът по пътно строителство.
 
hard admin

*

Top