Ако не се разболее… Христо Русев влиза в затвора до Коледа!?

Строителният предприемач Христо Русев ще влезе в затвора до Коледа, ако, разбира се, не отлага делото с болнични. Това коментират цитирани от всекидневника “24х7 Родопи” адвокати, които досега са били ангажирани с най-скандалното дело на годината, което се гледа в Окръжен съд – Кърджали.

Ефективна присъда от 7 години и 8 месеца затвор отнесе собственикът на фирмата „Ахридастрой” на първа инстанция. Той е действал по схемата „Един апартамент – продаден поне на двама”.

Районният съд в Кърджали призна Русев за виновен в извършване на измама в особено големи размери. Той е продавал апартаменти в 4 жилищни кооперации в Кърджали. Бъдещите новодомци парафирали предварителни контракти и внасяли средства, съобразно договорирани дати. Малко преди да бъдат завършени повечето от жилищата, те били прехвърлени от фирмата на Русев “Ахридастрой” на роднини на съпругата му Кирилка Русева. По-късно се оказа, че едно жилище е било продавано на двама или трима кандидати.

Русев твърди, че също е жертва на измама, но не представя доказателства. 19 от измамените се жалваха в Окръжна прокуратура и тя повдигна обвинение срещу Русев. По това дело се доказа, че причинената вреда е в размер на 456 586 лева. Районният съд осъди Русев на 7 години и 8 месеца затвор. Той, прокуратурата и двама от измамените обжалваха присъдата.

Процесът в Окръжния съд трябваше да започне през септември, но Русев бе приет за лечение в болница „Хигия” в Пазарджик.

Очаква се делото в Окръжен съд да приключи до два месеца и осъдителната присъда да влезе в сила.

hard admin

*

Top