Албанци набират „роби“ за Германия

„Работим по 15 часа, плащат ни по 4 евро на час”

 

 Петър КАЛЧЕВ

 

Албанци и българските им партньори набират работници в Кърджалийско за Германия, но тези хора са обречени на робия. Това алармират в писмо до 24х7 Родопи” наши гурбетчии.

Представителят на албанците са Ангел и снаха му, които обещават по-добри условия на труд, битуване и заплащане. „Разчитат предимно на обяви в Интернет, но при срещите с хора, жената е по-активна. Обещават хубави заплати и безплатна квартира, но всичко е лъжа. Работи се по 15 часа за по 4 евро на час, а ни обещаваха минимум 10 евро на час. Първоначално им платихме по 200 евро за посредническата услуга. Аз бях на строително скеле, мой приятел – в автомивка, а един друг земляк беше пратен във ферма. Посредниците взимат разликата от договорената със собственика на фирмата надница. Освен това ни караха и сами да си плащаме по 200 евро за една стая, която ползвахме 3 души. Все едно сме роби”, разказа кърджалиецът Хюсеин Р.

Българо-албанската група, специализирала се в експлоатацията на нашенци, се подвизавала в провинция Саксония-Анхалт, особено в град Хале.

hard admin

*

Top