Али Шен – един бурсенец от Бенковски, който помни как с менгеме са пристягали пръстите му, държали го бос на снега…

Мустафа Дюндар, кмет на побратимената община Османгази: Има ли диалог, икономическите отношения се развиват и хората живеят по-добре!
„Когато има мир и разбирателство, взаимните гостувания стават смислени. Има ли диалог, икономическите отношения се развиват, хората живеят по-добре”, заяви кметът на бурсенската община Османгази Мустафа Дюндар по време на вечеря с кърджалийски журналисти. Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и представители на медиите бяха гости на Общината в турския град.
Припомняме, че Кърджали и бурсенската община са побратимени. От 9 години Османгази организира празника „Ашуре” в Кърджали, като досега са раздадени 45 000 порции ашуре. Самият кмет Дюндар бе в града край Арда преди месец за раздаването на ашурето.
Мустафа Дюндар и Хасан Азис откриха мост в махала в Бурса, населена предимно от изселници от Крумовградско и района.
Двамата кметове бяха единодушни, че връзките между ръководените от тях общини са много близки, изградени от живи хора и реални човешки съдби. Именно те са „мост на комшулука”.
На тържеството за откриване на съоръжението в изселническата махала присъстваха журналисти от Кърджали, сред които бе и наш пратеник, и много жители на общината. Нашенските изселници наобиколиха Хасан Азис след церемонията, за да научат последните новини от родния край.
Първият ден от гостуването на кърджалийските журналисти приключи със среща с членове на дружеството на изселниците от село Бенковски в махала „Миллет”.
Кафенето в което тя се състоя, беше препълнено. Един от най-дейните организатори в дружеството се оказа бившата ни футболна звезда Мюмюн Кашмеров, също родом от Бенковски.
Кметът Хасан Азис запозна присъстващите с проблемите и успешните проекти, реализирани в кърджалийската община и района.
„Уважаеми сънародници, поднасяме своите уважения към Вас и Ви носим поздрави от родния край. Всички минахме през трудни времена в годините, но важното е, че стоим на крака, че си помагаме, независимо от разстоянията. Дошъл с тук с представители на кърджалийските медии, защото те наистина са важни. Защото каквото и да направите, ако медиите не го отразят, събитията и фактите няма да стигнат до хората. Ако някой изпитва някакви затруднения при решаване на определени проблеми, моля да ги споделяте с нас. Ако не го правите, няма как да знаем за тях и да помогнем. Знаем за проблемите при вадене и подновяване на личните ви карти и паспорти в Паспортна служба. Пращахме общински служители да помагат там с месеци и години. Ние им плащахме заплатите на тези хора. Предоставяли сме техника – ксерокси, принтери и т.н.. Но това беше допреди 2-3 години. За съжаление законът на МВР не позволява повече наши служители да работят в системата, сиреч в Паспортна служба”, каза Хасан Азис и прикани присъстващите да споделят проблемите си.

Пръв се престраши Али Шен от село Бенковски. С разтреперан глас сподели страданията си по време на т.нар. „Възродителен процес”. Измъчван в полицейското управление, десетте пръста на ръцете му са били счупени от пристягане с менгеме. Принуждавали го да стои бос в снега, ходел да полага подписи всеки ден в кметството. И това само защото не искал да сменя имената си. Същата участ споделили баща му и брат му. Бил един от първите изгонени от България през 1989 година. И въпреки всичко, Али Шен не спира да го боли за България. Пита защо хората са толкова бедни. Брат му е останал в Бенковски и едва свързвал двата края. А самият Али дошъл в Бурса, започнал от нулата и въпреки, че е бил обикновен служител към кметството в махала „Миллет”, осигурил добър стандарт на семейството си.
Друг изселник – Ракип Четин пък развълнува всички с емоционалното си изказване. Той не пропусна да благодари на турското правителство, че навремето са го приели в страната и са му дали възможност да започне нов живот.
„Благодаря и на българското правителство, че ни изучи и ни научи на труд. Аз съм учител. Когато през 1989 година дойдохме тук, от целия район на Бенковски бяхме само трима висшисти. А сега няма семейство без поне един висшист. Тук ни дадоха възможност да работим и изучим децата си. 90% от изселниците ни имат собствена къща или апартамент и автомобили”, заяви Ракип Четин. Според него обаче не е хубаво това, че е възкръснал национализмът в България през последните 3-4 години. Убеден е, че единствено политиците разделят хората. „България е на всички – българи, турци, арменци, цигани. Децата ни си играеха заедно без значение от етническия произход, така трябва да бъде и сега. При всяко наше ходене до България, ние харчим пари там. Дори и да се върнем завинаги в родния край, никой не трябва да се притеснява от този факт. Ние ще бъдем единствено в помощ на родината си”, каза още Ракип Четин.
Кърджалийският кмет Хасан Азис го поздрави за емоционалното изказване и го нарече „голям човек” заради хубавите думи, които изрече по адрес на България. „По това си личи големият човек. Той не говори лоши неща за родината си, независимо какво му се е случило там”, заяви Хасан Азис в края на срещата.
24rodopi.com
На снимките:
Мустафа Дюндар и Хасан Азис откриха мост в район на Бурса, населен предимно от изселници от Кърджалийско
Кметът Хасан Азис и зам-кметът на Османгази Исмаил Селимоглу слушат разказите на нашенци в Бурса.
Ракип Четин развълнува всички с емоционалните си думи в кафенето на изселниците
Али Шен разказа за мъченията, на които е бил подложен по време на т.нар. „Възродителен процес”
hard admin

*

Top