Алчност проваля компютърен гений

 • Учителите разказват колко бил способен и отдаден на информатиката и икономиката
 • Нямал приятели, след дипломирането заминал за Варна и повече не погледнал назад
 • "Тонка ГОГОВА
  Много способен, отдаден на заниманията си в областта на информатиката и икономиката, много амбициозен и с високо, но напълно основателно самочувствие. Така охарактеризират Иса Мехмед преподавателите му по информатика и икономически дисциплини. В началото на седмицата стана национално известен като тартора на заловена група варненци, които източили 4 млн. щатски долара от сметките на хиляди американци.
  Според учителя му по информатика през 1997-1999 г. в кърджалийското СОУ „Йордан Йовков” Пламен Попов, Иса бил денонощно пред компютъра. И вкъщи имал много добра конфигурация, която сам си инсталирал. Непрекъснато питал, ровел из интернет, за да допълва и без това доста солидните си знания по информатика и компютърни технологии. Владеел 3 информационни езика. Обръщал се към преподавателя си с „колега”, но не като проява на хиперсамочувствие, а по-скоро като знак за партньорство.
  Като чухме за заловената група във Варна, когато още не се съобщаваха" имена, със съпругата ми, която му преподаваше по няколко икономически дисциплини, изказахме предположение, че може да се отнася за нашия ученик, коментира Попов. Въпреки това, той казва, че не е очаквал подобно развитие за Иса. Разбирам, когато способен младеж хакерства, за да се докаже пред себе си и ако е бил недооценен, коментира той. Но в случая става въпрос за престъпление, продиктувано не от амбиция, а от меркантилни интереси. Жалко, защото той беше и явно все още е наистина изключителен.

  Изненадана е и Галина Попова, преподавател по икономически дисциплини в СОУ „Й. Йовков”. Училището от 10 г. работи по програма на икономически колеж в Северозападен Лондон, с който има близко сътрудничество. Иса Мехмед беше сред малцината ученици, които получиха сертификат по фирмен мениджмънт от английския колеж, подчертава тя. Разказва, че като част от обучението по английската програма в 11 клас разработили 4 проекта, а в 12-ти – пет. Иса винаги е бил начело на екип. Показвал много добри умения да ръководи и "задълбочени познания в банковото дело, финанси, мениджмънт и счетоводство.
  Очевидно сме си свършили добре работата като учители. Каквото се е случило с него, било е вече във Варна, казват те.
  Класната ръководителка на Иса Христина Митова е направо съкрушена. Бил тих, затворен, кротък младеж. Нямал близки приятели, но бил приветлив и неконфликтен със съучениците си. Не съм очаквала точно той да направи нещо подобно, казва учителката.
  Иса е единственият, който след като завършва училище, повече не й се обажда. Научава от съучениците му, че е във Варна. Повече не се връща. Неговият клас бил много силен и освен 1-2 всички се разпилели по големите градове, доста са и в чужбина, но поддържат връзки с класната.
  Освен по информатика и икономика, където оценките му били непоклатимо отлични, по останалите предмети не проявявал никакво старание. Даже по математика имал тройка, писана на добра воля от преподавателя му, разказва директорката на училището Недялка Кюпреджиева. Само физиката успяла да го заинтригува в последнита класове, когато започнал да се занимава и с астрономия в клуба към Астрономическата обсерватория. Кюпреджиева няма лични впечатления, защото идва в училището година след дипломирането на Иса. Но за него се говорело, още повече сега.
  Ученик с толкова впечатляващи способности в информатиката имат едва в последните години – дванайстокласникът от Ардино Юксел Салиев. Младежът е направил много качествена уеб-страница на училището безплатно и над десетина по платени поръчки от фирми и хора. Юксел владее 5 информационни езика и още преди няколко години е започнал да поддържа интернет зала в Ардино.
  Според него, направеното от Иса не е истинско хакерство, а просто кражба. Мненията на съучениците му били разделени между одобрението и неодобрението.
  Малкото съученици на Иса, които все още са в Кърджали, предпочетоха да останат анонимни. Те го помнят като пристрастен към компютрите и затворен, но приятен и нормален. В 10-ти клас дядо му му купува "компютър, нещо твърде скъпо и рядко в онези години. Прави го, за да не се пилее внукът по интернет залите. Може да си го позволи, защото има автомонтьорска работилница в Момчилград. Семейството е от Груево. Бащата на Иса също се включва в семейния бизнес. Макар да пострадва окото му при трудова злополука, семейството е финансово осигурено.

  Преди около 2 г. бащата почива. Майката получава едва 250 лв. като шивачка в „Орфей”. Но Иса започва да праща пари на родителите си скоро след като заминава за Варна. Съобщава им, че работи за голям хотел и му плащат много като програмист там. Каква нужда има един хотел от програмист, не се питат. Казва, че са му дали стая в хотела. После разправял, че плаща за нея 160 лв. на вечер. Купува си куче и му наема гледач със заплата 300 лв.
  Веднага след смъртта на бащата при Иса заминава сестра му Налян, която е с 3-4 г. по-малка от него. Живее във Варна на разноски на брат си. По-късно и майката се присъединява към тях. Апартаментът на семейството в бл. 17 във „Възрожденци” в Кърджали оттогава стои заключен.
  Съседите имат добри впечатления от семейството. Бащата бил много услужлив и приветлив човек. Често ремонтирал автомобилите им.
  Сред съучениците на Иса се говори, че предпочел Варненския свободен университет, защото можел да влезе, като направи дарение. Не си направил труда да кандидатства по нормалния ред, още повече, че по математика оценката му е 3, а и дипломата му не е висока, едва 4,12.
  Никой не може да каже с точност какво е учил там. Част от познатите му казват, компютърни технологии, други – икономика. Говори се, че още на втората година прекъснал. Някои чували и че хакерства, но нищо определено. Повечето смятат, че това, което е направил, е под способностите му като информатик и икономист. Просто престъпление по доста известна схема.
  Накрая са били заловени, защото са се полакомили да крадат твърде големи суми. Убедени са, че Иса е бил лидерът на групата, не е човек, който може да бъде подведен.

  Арестуван кърджалиец тартор на бандата

  "На 18 януари по сигнал на участник в схема за източване на пари от сметки на американски граждани във Варна е заловена от полицията група с лидер Иса Мехмед, определен като „лудия гений” на (28 г.), Франц Принцов (41 г.) и Цвятко Иванов (31 г.). В акцията участват ГДБОП и “Сикрет сървис”. По сведения на разследващите източени са близо 4 млн. долара. Групата е действала от края на 2006 г.
  Участниците в групата не са хакери. Използвали вече откраднати от хакери данни от интернет. Установени са 4 съучастници на групата в САЩ – трима мъже и една жена, а в България до момента са открити около 10 съучастници.

  Отначало точели по 20 долара от банкови карти и ги пращали на виртуално регистрирана търговска сметка в България. В рамките на три дни, като се съберат пари, се прехвърлят по банкова сметка на също виртуално търговско дружество. Български граждани в САЩ получават по сметките си преводи от нея, теглят ги в брой и ги внасят по сметки на хора в България.
  Нещата се провалили, когато започнали да теглят с платежно нареждане пак през интернет по 100 000 долара от една сметка и се прекарват по същата схема.
  Участниците подготвили и нова схема, която трябвало да започне в края на февруари. Идеята била да регистрират детективско бюро, което ще има достъп да информация за кодовете на банкови сметки. Използвали са и хакерска информация от специален сайт, за която се заплаща 50 000 долара.
  Иса Мехмед е обвинен също в пране на пари и изнудване. НЖ

  информация: в. Нов Живот

  hard admin

  *

  Top