Андонис Самарас: На 6 август може да отворим пътя през Маказа

Гръцкият премиер Андонис Самарас е обявил пред кметове на общини от Северна Гърция, че ще открие пътя през Маказа на 6 август 2013 г. Това съобщиха гръцки журналисти, позовавайки се на кмета на Мароня Илияс Йоаникис.
Българското правителство обаче все още не е уведомено.
Изявленията на Самарас идват само месец след като на аналогична среща в Солун министърът на Македония и Тракия Теодорос Караоглу от Нова демокрация бе категоричен, че рязането на лентата ще се бави максимално. Причината е нежеланието на бизнеса в Комотини да се пусне в действие пътя през Маказа. Според гръцките търговци това би убило търговията в Северна Гърция и полза щели да имат само българите.
Въпреки нежеланието на гръцките власти,натискът върху тях от Европейският съюз се увеличава. Съюзът е вложил около 200 млн.евро от двете страни на границата и иска да има действаща транспортна връзка.
Независимо от  изявленията на Андонис Самарас, няма да е изненадващо, ако датата за откриването пак бъде отложена. Както вече 24rodopi.com писа, силно е лобито в Атина, което смята, че е най-добре проходът да бъде отворен за движение в края на годината, за да могат туристите от Северна Гърция да пътуват за ски ваканция в Пампорово.
На снимката: Кацимигас и областният управител на Кърджали Бисер Николов се сръщнаха на прохода Маказа на 17 юли, за да инспектират отсечката от Кърджали до Подкова
hard admin

*

Top