Анкара изпрати специална телеграма на Доган

Президентът на Турция Абдуллах Гюл изпрати телеграма до Ахмед Доган, в която изразява дълбоко съжаление от извършения в събота срещу него въоръжено нападение.

“С огромно съжаление научих за извършения опит за покушение върху вас по време на Националната конференция на ДПС. Най-голямото ни утешение е, че не сте пострадали. Надявам се, че властите в България в най-кратък срок ще разкрият причините за това нападение”, казва турският държавен глава.

В телеграмата си Гюл подчертава, че винаги ще се помнят заслугите на Доган, посветени на мисията членовете на турското малцинство в България да заемат място в политическия и обществения живот като пълноправни граждани.

Още в събота вечер на новината за случилото се по време на Осмата конференция на ДПС предизвика реакцията на турското външно министерство. То излезе с писмена декларация, „решително осъждаща” опита за покушение срещу политика.

“Турция придава голямо значение на приятелските отношения със съседна България и оказва подкрепа с конкретни проекти за тяхното задълбочаване “, се казва в документа.

Турският премиерът Реджеб Тайип Ердоган бил уведомен за опита за покушение на Доган по време на визита в Газиантеп. Валията Ердал Атак извел премиера от залата, за да му съобщи новината (на снимките).

Нападението намери и широк отзвук в международната преса. Статии се появиха днес в редица британски, германски и руски медии.

hard admin

*

Top