Анонимно дружество в Кърджали: От Хари Потър до Антихриста – Сонито иска да промени Системата!

Сонито бил един от малцината останали ярки индивидуалисти, който е посмял да пожелае да промени системата. Това определение за младия мъж бе написано от „Анонимното дружество за защита на личността” (АДСЛ). „Анонимниците” се обърнаха с писмо до редакцията, заявявайки, че тепърва обществото ще разбира за тях.

Припомняме, че 22-годишният младеж Сони Д. бе арестуван в понеделник миналата седмица след като стреля с газов пистолет срещу ученик в кърджалийския квартал „Възрожденци”. Липса на интернет извадила от равновесие кърджалиеца, разказаха тогава съседи. Младият мъж бил бесен на свои комшии, които изключили рутера си и той останал без достъп до глобалната мрежа. Вечерта преди инцидента той крещял от терасата си, че ще се качи и ще ги избие всички, коментираха съседи от блока. Още в понеделник сутринта пък се канил да се саморазправя с тях. По-късно излязъл пред кварталния магазин, където видял ученик от съседния блок. Казал му да дойде при него, за да го почерпи кафе, след което извадил пистолета и гръмнал. Момчето пък заявило пред полицаите, че преди да стреля срещу него Сони му казал „Прочети книгата и умри!”.

„Стрелях, но във въздуха! Не съм гърмял срещу хлапето. Просто съм искал да го избавя от ръцете на пласьор на дрога. Казах му да мисли за ученето и за бъдещето си, а не да се оставя в ръцете на пласьора. Исках да го спася от дрогата”. Това заяви самият Сони след като излезе след 24-часов престой в ареста.

Седмица преди екшъна негов комшия успял да го обезоръжи, отнемайки му друг пищов, отново газов. Тогава младежът позвънил на телефон 112 с думите „Откраднаха ми оръжието!”. Изпратен на мястото патрул установил, че пистолетът е незаконно притежаван от собственика му и полицаите го иззели.

„Сонито не е наред, как изобщо са му продали оръжие? Вее пистолета наляво-надясно и натиска спусъка. Сега обаче е имал и патрони. Извади патлака срещу ученик от съседния блок и гръмна след него. Момчето започна да бяга, а комшии позвъниха на полицията”, разказаха хора от квартала, станали свидетели на екшъна.

22-годишният никога не е проявявал агресивност, бил е странен, но са го приемали просто като особняк, коментират съседи на момчето. След завършването на училище, той заминава на гурбет в Холандия. Месеци по-късно се прибира и веднага е настанен за лечение в Психиатрията, като версиите за разстройството на психичното му здраве са различни, казват комшии. След изписването момчето почти не говори с никого. Виждали са го да ходи само до магазина, да поздравява познати и да се прибира веднага. „Сега обаче нещата са съвсем по-различни. Движи се с пистолет в гащите и лаптоп в ръката. Изглежда превъзбуден. Пуска от компютъра рап музика, а преди дни твърдеше, че е бил на концерта на Снуп Дог в София, дори се запознал с рапъра, имал му скайпа, пишели си, но никой не му вярва. Мислехме, че си живее в свой собствен свят. Предупредихме го за това оръжие, а той ръкомаха и вика: „Аз съм над закона и не ми пука от нищо”, разказаха негови познати от квартала.

В полицията се оказва, че това е пети пореден пистолет, отнет от него.

„Отдавна следим споменатия във вашите статии субект – Сонито. Забележими са доста посегателства, подигравки и дори физически атаки срещу един от най-ярките индивидуалисти, въпросният Сони, наричан още “лудия на селото” е едно много добро, миролюбиво момче, търсещо своето място под слънцето, влюбено в „забранения плод”, не защото е най-сладък, а защото се иска смелост, за да опиташ от него”, пишат от анонимната организация за защита на личността до редакцията.

„Според информация, получена от стари познати на младия мъж, той отдавна търси своята личност. Оприличавал се е на „Хари Потър”, „Антихриста”, „Граф Дракула”, а сега го намираме оплетен в мрежите на „Спайдърмен”. Въпросът ни е: Когато Сонито спаси света, кой ще спаси Сонито? От описаното във вашите статии ясно изпъква лутащата се, сама противоречаща си личност на Сонито. Първо виждаме Сони в образа на нарушител на обществения ред и потенциална заплаха за обществото, полудял поради липсата на интернет, стрелящ напосоки и сякаш по чудо няма последствия. След няколко дни истината излиза на бял свят, Сони не е нарушител, а защитник и пазител на реда, следящ развитието на пубертетите в квартала, които са заобиколени от примамливите капанчетата на „Дилърите”. И естествено си получил боя.

Парадоксалното е, че Сонито действително има потенциал и интелект. Но няма поле за изява, объркан и изгубен, неразбран, но добре разбиращ, той излиза на кръстопътя. „За” или „Против”, как да променим „Системата”, да се борим заедно с нея, против самата нея, да я променим отвътре-навън или да се борим с нея срещу нея, да я променим отвън-навътре. И в двата случая ще работи за нея, но в първия ще го защитава, ще бъде вътре, тя ще стане негов дом, негова майка, а във втория – негова мащеха.

Желаем на Сонито да реализира себе си, независимо от избора си и да покаже на обществото, че заслужава неговото уважение и почетно място в него”, завършват писмото си анонимниците.

На снимките: Сони позира с пистолета, с който дни по-късно гърмя срещу ученик

hard admin

*

Top