Ансамбъл „Изворче” от Крумовград е Световен фолклорен шампион

Векове наред най-добрите представители на народа ни са влагали всичко в народните песни, танци и обичаи. Своята душа в съхранението и разпространяването на красотата и въздействащата сила на фолклора от родния край, влагат и самодейците от ансамбъл „Изворче” при НЧ „Христо Ботев – 1914″ Крумовград.
Пътят на фолклорната формация започва през 1993 г. и вече 20 години ентусиастите от ансамбъла прославят из България красивите автентични носии, местните песни и танци, обичаи от родния край. От създаването си до днес, няма година, в която певците да нямат участие в национални и международни фестивали, събори и надпявания. Спечелени са много награди, плакети, грамоти и медали, но най-голямата награда са аплодисментите и любовта на публиката. Познати вече в цялата страна, всяка изява на певците е съпроводена от много овации и аплаузи. Но повод за особена гордост на всички крумовградчани е последното участие на ансамбъла в IV Световен шампионат по фолклор „WORLD FOLK 2014″ в Слънчев бряг на сцената на античен театър „Арена” в Свети Влас. В шампионата участваха 90 колектива с над 2000 участници от десетки държави – Иран, Индонезия, Русия, Хърватска, Турция и много други.
Международното жури оценява изпълнителите по критерии за качество, степен на сложност на композициите, сценично поведение и визия.
Със своето уникално изпълнение и визия ансамбъл „Изворче” спечели златен медал и номинация „ЗЛАТЕН ОРФЕЙ” и вече са световни шампиони.
Но всичко това не би се случило без моралната и материална подкрепа на кмета на Община Крумовград Себихан Мехмед. Израз на нейната безрезервна съпричастност към самоотвержения труд и самобитен талант на самодейците е наградата от пет хиляди лв. за Читалище Христо Ботев – 1914″ Крумовград.
Госпожа Мехмед плътно стои зад всяка изява на ансамбъла. С нейна помощ е закупена автентична гайда за съпровод на музикалния ръководител на групата Митко Карамфилов. С нейна помощ се осъществяват участията на певците и танцьорите към читалището. Тя е убедена, че запазването на културното наследство на родния край е безценен дар за бъдещите поколения, защото „зад нас е паметта на предците ни, пред нас са очите на децата ни”.
24rodopi.com
hard admin

*

Top