Апелативният съд не пожали Нури Хасан: 18 години затвор за бивш кмет убил съселянин!

18 години ще лежи в затвора бивш кмет на крумовградско село. Присъдата на 53-годишния Нури Хасан за убийство на негов съселянин бе потвърдена и от състав на Пловдивския апелативен съд. Той ще трябва да заплати и кръвнина на близките на загиналия в общ размер на 130 000 лева.
Както вече 24rodopi първи писа, псувни „на майка”, обвинения в бракониерство и „ходене по чужди жени”, скандал за събрани орехи и прекомерна употреба на алкохол след загуба на кметско място са били причините, залегнали в основата на убийството на 71-годишния Халил Рейс.
Всички тези фактори са довели до фатално спречкване вечерта на 24 септември 2014 година в землището на село Синигер между 53-годишния Нури Хасан и неговия съселянин Халил Рейс, стана ясно в хода на делото срещу бившия кмет на Синигер.
Нури Хасан пребил стареца на 24 септември 2014 г. към 19.30 часа, след което захвърлил трупа на няколко километра от местопрестъплението. Синигер е родно място и на двамата мъже. Три години преди фаталното спречкване между двамата, Рейс се заселил отново в Синигер заедно със съпругата си след като прекарали дълги години в Турция. В началото отношенията между двамата били добри, като Хасан дори съдействал семейството да се засели и заживее в селото. През последните няколко месеца обаче се появило напрежение между съселяните, като една от причините била, че Халил подал сигнал, че Нури Хасан незаконно е придобил дървен материал, за което последният бил глобен. Освен това възрастният мъж коментирал с други хора от селото, че бившият местен управник „ходел с млади момичета”, бил „женкар”, опитвал да командва хората, а синът му и настоящ кмет на селото бил откраднал пари на хора от съседно село, което не отговаряло на действителността.
Според местни пък, след като не бил вече кмет, Нури Хасан се затворил в себе си и често започнал да употребява алкохол, при което ставал агресивен.
Около 19 часа във фаталния ден, 53-годишният мъж обърнал няколко бири и отишъл с колата си в края на селото, където имало постройка, използвана от Хасан за работилница. Малко по-късно наблизо минал Халил Рейс, прибирайки животните на свой комшия. Той събрал няколко ореха, които били нападали от дърво в близост до работилницата на Хасан. Това ядосало бившият кмет, който претендирал, че дървото е негово. Последвала размяна на обидни реплики, отправяне на псувня от страна на стареца и счепкване. 53-годишният започнал да нанася юмручни удари в областта на главата на Рейс, душал го, а според съдебните медици фатално за живота на стареца се оказала напъхана найлонова торбичка в гърлото му, която за минути отнела живота на 71-годишния.
След като опонентът му спрял да мърда, Нури Хасан натоварил тялото в багажника на автомобила си с мисълта да го закара в болница, разказва самият той по-късно пред разследващите. По пътя обаче се уплашил и решил да изхвърли трупа на стареца, на около 6-7 километра от мястото на убийството. Около 21 часа Хасан се прибрал у дома си, отказал да вечеря с мотива, че бил пиян, пуснал си телевизора и след това заспал…
Издирването на 71-годишния Халил Рейс започнало още същата вечер след като съпругата му подала сигнал, че мъжът й не се е прибрал. Часове по-късно тялото било открито, а разследващите стигнали до извършителя.
Пред съда Нури Хасан заявил, че няма спомен да е душил опонента си, нито пък да е пъхал каквото и да било в устата му. Според магистратите убийството е извършено по особено жесток начин. Това мотивира решението им Хасан да прекара 18 години в затвора при строг режим. Той трябва да заплати обезщетение от 40 000 лева на съпругата на убития и по 30 000 лева на трите дъщери на Халил Рейс.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.
24rodopi.com
hard admin

*

Top