Ардино посрещна турски ученици и учители за 24 май

Гюнер ШЮКРИ

Кметът на община Ардино Ресми Мурад прие в кабинета си делегация от ученици, учители и родители от побратименото на НУ „Хр.Ботев” турско училище „Шахин Йълмаз” от Бурса. Гостите от южната ни съседка пристигнаха в града, за да участват в тържеството по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Те бяха водени от Себиле Йълмаз, съпруга на Айдън Йълмаз, един от най-успешните ардински бизнесмени в Бурса. „За пръв път сме в България. Посетихме забележителности, паметници и музеи в София, Плевен, Пловдив. А Ардино е толкова красив, тих и спокоен град. Хората са много гостоприемни”, заяви пред ардинския градоначалник Себиле Йълмаз. Тя благодари на кмета Ресми Мурад за подкрепата, която оказва общината за връзката между двете побратимени училища. „Надяваме се това приятелство да продължи и в бъдеще”, каза още Йълмаз.

От своя страна Ресми Мурад също увери гостите от Бурса, че желанието им е този контакт да се развива успешно още дълги години между двете училища. „Виждам, че и вие искате да продължи тази връзка. Важното е да се създадат мостове между децата и преподавателите от различни етноси и култури. Културата е общия език на всички народности, националности и етноси”, заяви Ресми Мурад.

Връзката между НУ „Хр.Ботев” и „Шахин Йълмаз” датира от 2003 година. Турското училище е построено с финансовата помощ на Айдън Йълмаз. В момента там се обучават и възпитават над 950 ученици от първи до четвърти клас.

hard admin

*

Top