Ардино продължава археологическите проучвания

Гюнер ШЮКРИ

Археологическите и етнографски проучвания в Ардинско трябва да продължат. Те обхващат важни културно-исторически обекти като крепостта Кривус край Башево, каменните къщи в села като Горно прахово и Жълтуша, Медресето край Долно прахово и др. Това бе обсъдено на заседание на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино. Гости на събитието в Общински музей бяха директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали Павел Петков и Валерия Сариева – главен уредник в музея. Тук бе и кметът на общината Ресми Мурад.

Обсъдени бяха дейността на музея през последните години и възможностите и перспективите за развитието на музейното дело в общината. Беше обстойно обсъден текст на Протокол, който ще бъде подписан между Община Ардино и Регионалния исторически музей за бъдещото им сътрудничество и взаимодействие по въпросите на закрилата на движимото и недвижимо материално културно наследство на територията на общината.

Председателят на Обществения съвет Неджми Ходжов запозна гостите и членовете на съвета с хода на реализацията на проект „По Дяволския мост – към райските пътеки на Ардино”, като увери присъстващите, че проектът ще бъде осъществен в предвидените срокове до края на настоящата година.

На снимката: Обща снимка пред Общинския музей заедно с кмета Ресми Мурад

hard admin

*

Top