Ардино e с най-голям ръст на броя на сделките с имоти в България

Южната ни граница се нажежи от сделки с недвижими имоти. От Родопите до Странджа покупко-продажбите се увеличават с темпове, много по-бързи от средните за страната. Вярно е, че става въпрос за неголям брой сделки в тези малки погранични общини, но статистиката е непоклатима.
Причините за бума са различни. В равнинните общини има засилено търсене на земеделска земя, а в планинските райони интересът е по-скоро към селски къщи.
Службата по вписванията в Ардино е №1 по ръст на броя сделки за 2013 г. Увеличението там е със 112% – от 90 на 191 придобивания.
Интересът е основно към селски къщи около Ардино от хора, търсещи спокойствие в планинската идилия. Британци и руснаци също придобиват вили в района, твърдят от „Преса”. Активност има от предприемачи, които купуват стари постройки и ги преустройват на малки семейни хотели по Програмата за развитие на селските райони.
През 2013 г. Община Ардино е продала немалко ниви и ливади, което също е повлияло за ръста на сделките.
Седемдесет процента ръст на покупко-продажбите на имоти има в службата по вписванията в Мадан. Ключов фактор за увеличението е местното ГОРУБСО. Новият собственик на предприятието Николай Вълканов продаде миналата година 130 апартамента на миньорите. Дотогава те живееха под наем. Жилищата бяха прехвърлени на данъчна оценка при средна цена около 3000 лв. „Направихме социален подарък на миньорите, които цял живот са обитавали тези апартаменти”, коментира Николай Вълканов. Другият алъш-вериш в Мадан се вихри покрай местните хора, които се разделят с имотите си и заминават да си търсят хляба в Западна Европа.
Службите по вписванията в Момчилград и Ивайловград също изпратиха една натоварена година. Както вече 24rodopi.com писа, ръстът на имотния пазар в двете общини се дължи на силното търсене на земеделска земя. Допреди няколко години тютюнът заемаше най-голям дял в местното селско стопанство, но вече има много декари с лозя, отглеждат се орехи и бадеми и други култури по мерките за подпомагане на млади фермери.
 
Още по темата – във всекидневника „24х7 Родопи”
hard admin

*

Top