Ардинци се жалват от безстопанствените крави

Във връзка със зачестилите оплаквания на граждани от Ардино за безстопанствени пуснати крави, които се разхождат свободно в централната градска част, парковете и алеите, отдел „Екология и опазване на околната среда” към общината засили контрола върху недобросъвестните собственици.

След извършена проверка от екоотдела, съставени са 2 акта и 5 предписания с предупреждение на стопаните да не пускат свободно селскостопанските си животни, които създават предпоставки и за пътно-транспортни произшествия и нарушаване на Наредба 1 на ОбА – Ардино, чл. 25 където санкцията по Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред в община Ардино е от 20 до 50 лева.

От екоотдела уточниха още, че ще внесат предложение в общинския съвет за промяна на чл.25, ал.3 от Наредба №1, санкцията да се увеличи от 50 до 500 лева за стопани, които пускат безразборно селскостопанските си животни в паркове, градини, зелени площи.

Към момента в община Ардино има регистрирани 20 кравеферми. Животновъдите са недоволни от изкупната цена на млякото, както и от двойното увеличение на цените на фуража. Една трета от тях заявиха, че в най-скоро време ще прекратят дейността си, тъй като не могат да покрият европейските изисквания за производство на мляко.

 

На снимката: Безстопанствена крава се разхожда необезпокоявана в центъра на Ардино и създава предпоставка за пътно-транспортни произшествия

Гюнер ШЮКРИ

hard admin

*

Top