Арестуваха още двама заради смъртта на децата от Крумовград

Още двама души са били арестувани заради смъртта на трите деца от комплекса за социални услуги в Крумовград. Единият задържан е синът на парнаджията на дома, другият арестуван е негов приятел. И двамата имат съпричастност към случая, но още е рано да се конкретизира, заяви за Дарик окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров.

По рано в предаването "Пропаганда" на Дарик прокурор Лазаров съобщи, че най-вероятно детонатор от военна мина е убил трите деца. Той им е бил даден от огняря на комплекса. „Прави се обиск в дома на парнаджията в Крумовград. Процесуално-следствените действия са интензивни", каза още Светлозар Лазаров. По време на инцидента в дома не е имало охрана.

"Около парнаджията има тъмни неща, децата от него са получили нещо и са го вкарали в дома, но нека следствието, прокуратурата и ДОТИ си свършат работата", каза пред Дарик социалният министър Тотю Младенов.

Парнаджията в момента е под полицейска охрана в болницата в Кърджали, тъй като снощи се е опитал да се самоубие. Заедно с него снощи бяха задържани директорът на комплекса и две от възпитателките, които са били дежурни по време на инцидента.

"Твърде вероятно е от вина той да се е опитал да посегне на живота си. Ще му бъде изискана съдебнопсихиатрична експертиза", коментира прокурор Лазаров и допълни, че вероятно взривното устройство е пехотна мина или детонатор от противотанкова мина, но по думите му е рано да се говори за това.

Светлозар Лазаров изрази съмнение, че парнаджията си е дал реална сметка какво е дал на децата, тъй като "регионът е граничен, навремето границата с Гърция е била минирана, по граничните полета все още има неизвадени мини, има бивши поделения, които едва ли са извършили утилизацията на боеприпасите прецизно. Местното население продължава да намира според мен такива части, взриватели, мини. Едва ли си дават сметка какво намират, какво носят в къщите си. Дори в изкупвателните пунктове се случва да се предават части от мини и снаряди. Този предмет прилича на говорител на тонколонка на касетофон, около педя в диаметър е голямо, ако децата са го помислили за такова и са го вързали към ток… но е твърде рано да се говори за това, абсолютно нелепо".

Министър Тотю Младенов увери, че ще издаде заповед за затягане на контрола върху социалните домове и обяви, че 100 случая в социални заведения са дадени на прокурор.

На 7 декември, когато ще бъдат погребани трите момчета, в Крумовград е обявен ден на траур. 

При инциденти с деца в социални заведения през последните 3 години няма наказани, има само глоби, мъмрения и предупреждения, показва проверка на "Пропаганда".

Три момчета на 13, 15 и 16 години загинаха след като самоделно взривно устройство избухна в социално заведение в Крумовград. Бомбата е избухнала към 14.45 часа в една от стаите на местния комплекс за социални услуги. Четирима служители на комплекса са задържани и ще бъдат разпитани за изясняване на обстоятелствата около трагедията.

Спасов

*

Top