Аристидис Янакидис: Било е писано проходът Маказа да бъде отворен при областен управител Бисер Николов

Проходът Маказа да бъде отворен за движение на автомобили и туристи в най-скоро време и на граничния пункт отново да се видят областният управител на Кърджали Бисер Николов и номархът на регион Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис. Това си пожела гръцкият държавник по време на срещата си с Николов.
Както вече 24rodopi.com писа, до края на юли пътят Комотини – Маказа ще бъде готов за експлоатация, а правителствата в София и Атина ще посочат дата за тържественото откриване на пункта.
„До края на юли ще приключат окончателно строителните дейности на отсечката, свързваща ГККП Маказа с Комотини. Държавната фирма – изпълнител работи по определения график и обещава, че ще спази посочения срок”, заяви Янакидис.
Той се срещна с Бисер Николов и народните представители Милко Багдасаров и Димчо Михалевски.
Според Янакидис от границата до магистрала Вия Игнатия остава да бъде направена връзката в района на с. Каридия.
„Всички останали съоръжения по пътя – мостове, укрепвания на скатове и тунели са изпълнени отлично и могат да бъдат изучавани от бъдещите строителни специалисти”, посочи се номархът на Източна Македония и Тракия.
След огледа на пътя на гръцка територия двамата областни управители и придружаващите ги инспектираха трасето по трансграничен коридор №9 от българска страна.
„Сроковете са реални и се надявам, че до края на този месец ще бъдат спазени от нашите съседи, за да може пътят да бъде пуснат”, коментира областният управител на Кърджали Бисер Николов. Той изрази задоволство от първата опознавателна среща с гръцкия си колега.
„Искрено се надявам в най-скоро време хората от двете страни на границата да могат да пътуват свободно”, каза Николов.

На срещата между двамата областни управители са били обсъдени още бъдещата програма за териториално сътрудничество между двете балкански страни, газовата връзка Гърция и България през Комотини и подготовката за възстановяване на миграционното овцевъдство.

hard admin

*

Top