Археолог потвърди новината на Багдасаров: Документите за уникалната сграда в Кърджали са железни, тя ще остане музей

Археологът Николай Овчаров потвърди новината на депутата Милко Багдасаров: Документите за сградата на Историческия музей в Кърджали са железни и тя най-вероятно ще остане собственост на държавата.
„Ако се изпълнят всички искове на различните вероизповедания, те ще станат най-крупните собственици на земи и имоти и рентиери в страната”, обяви на брифинг в столицата Овчаров, който проучва открития от Иван Балкански скален град „Перперикон”.
Овчаров направи подробна ретроспекция на историята на сградата на Историческия музей в Кърджали, за която от мюфтийството имат претенции. Това е една от най-красивите сгради в страната и със сигурност в Топ 3 на най-красивите музейни сгради, посочи Овчаров.
Както вече 24rodopi.com писа, пред съда мюфтийството твърди, че това е сградата на старо турско “медресе” – мюсюлманско училище, подготвящо мюсюлмански свещенослужители, учители и държавни служители.
„Наистина през 1922 година е закупена една нива. В документа, който мюфтийството предоставя, никъде не е уточнено къде е точното място на имота. Година по-рано обаче Кърджали вече има градоустройствен план и съответно регулирани поземлени имоти. Не може да има нива, а регулиран имот, тоест още тогава има някаква злоупотреба. Няма как в селище в регулационен план да има свободно движещи се ниви, които може и да се намират на повече от километър разстояние от днешната сграда”, твърди Овчаров.
Той разказа повече и за самия строеж на сградата.
„Наистина в началото се започва с малко пари, дадени от джамийското настоятелство. Те обаче бързо свършват и се започва с помощ от страна на държавата. Целият град дава трудови дни за строежа, като завършването е готово към края на 30-те години. Първият акт за собственост обаче е чак след 9 септември и в него ясно е записано, че сградата е държавна собственост. В градоустройствения план през 1956 година сградата е дадена като училище, което обаче е било светско турско училище, а собствеността е държавна”, поясни Овчаров.
Решението за превръщането на сградата в музей е от 1978 година, а самият музей отваря врати през 1984 година. Тогава държавата дава около 1,6 млн. лева, което са много пари. “Непрекъснато през всички тези години държава е финансирала изграждането и развитието на тази сграда”, категоричен бе Овчаров.
Според Овчаров няма нужда музеят да бъде защитаван от футболни фенове, защото това води до напрежение. В случая документите са железни, сигурен е той.

Ще припомним, че в деня на протеста  30-ина фенове протестираха пред Съдебната палата в Кърджали. Тогава депутатът Багдасаров коментира, че драма със собствеността на сградата няма и документите сочат, че тя ще остане музей.

hard admin

*

Top