Археолози отново копаят на Ада тепе

[center][img]arheolozi1.jpg[/img][/center]

На последното си заседание местният парламент в Крумовград реши общината да осигури 80 000 лв. за продължаване на археологическите проучвания на най-стария в Европа златодобивен рудник на Ада тепе.
През 2008 г. приключи работата по българо-немския проект, насочен към издирване, регистрация и проучване на следи от рударство и металургия в Източните Родопи. Екипът на д-р Христо Попов и проф. д-р Алберехт Йокенхьофел е категоричен, че на Ада тепе е имало древен златодобивен рудник, който е бил експлоатиран в периода на късната бронзова епоха, припомни кметът на Крумовград Себихан Мехмед. Затова предложих на общинските съветници да дадем средства за още проучвания и така да осигурим закрилата на историческо наследство не само от национално, но и от международно значение. То ще даде икономически тласък за развитието и на културен туризъм в общината. Досега сме известни с Природозащитния център „Студен кладенец” и с това, че не искаме златодобив тук, допълни кметът.
Наскоро Себихан Мехмед получи благодарствено писмо от Националния археологически институт и музей към БАН. Ръководството й благодари за готовността да осигури финансови средства, за да продължат археологическите проучвания на Ада тепе. На този етап основен приоритет за археологическите разкопки е провеждането на геофизически изследвания през март въз основа на които ще бъде изградена стратегията за по-нататъшната работа.
В края на проучванията д-р Попов и проф. Йокенхьофел предвиждат да направят изложба, която да покаже резултатите, свързани със златодобива и металургията в древна Тракия.
Археолозите от БАН вече са поели ангажимент за такова представяне в българо-немски договор за международно научно сътрудничество.
Снежана ГОРАНОВА

Информация: Нов Живот

Спасов

One Comment;

*

Top