Арх. Пеев: Овчаров не разбира, проектът „Перперикон“ не е рисков!

Изпълнителният директор на ЕКСА: Археологът говори за усвояване на средства,  а става дума за опазване на паметника. Той посочи някаква фирма, която вече била спечелила, при положение, че процедурата още не е приключила. Аз не мога да знам какви интереси има г-н Овчаров

 

 

Арх. Константин Пеев – изпълнителен директор на фирма ЕКСА, за съдбата на Перперикон в предаването на бТВ “Преди обед”

Водеща: В края на миналата седмица ни гостува археологът Николай Овчаров, който обяви, че е възможно да пропадне финансирания с европейски средства проект за консервация и частична реставрация на Перперикон заради жалбата на една от фирмите, кандидатствали за изпълнител.
Водещ: Проектът е на стойност 3,7 милиона лева. Николай Овчаров призова фирмата да оттегли жалбата си, за да бъде спасен проектът. Наш гост днес е Константин Пеев, който е изпълнителен директор на фирма ЕКСА, която поиска тогава да получи тогава своето право на отговор и, разбира се, го дадохме.
Най-напред да ви питаме ще оттеглите ли жалбата си?
Константин Пеев: Нека да оставим за края на нашия разговор отговора на този въпрос. Понеже Овчаров няколко пъти наблегна на това, че трябва да се запомни моето име и името на тази фирма, да кажа на вас и на зрителите с няколко думи кой съм аз и какво представлява нашата компания.

Аз съм нормален архитект, завършил съм преди 25 години, имам доста знакови сгради в центъра на София, катедралата „Св. Йосиф” е по мой проект, на улица „Оборище” 10-12 има един доста луксозен жилищен комплекс. Във всички центрове на най-големите градове – Пловдив, София, Варна, има сгради на “Булбанка” по мои проекти, освен това…
Водеща: Само без търговски марки да ви помоля наистина. Законът е такъв, не зависи от нас.
Константин Пеев: Надявам се, че Зографски манастир не е търговска марка.
Водеща: Слава Богу, не е, да.
Константин Пеев: Сградата на пристанищната сграда, в която приемат гости, съм дарил целия проект на манастира, включително обзавеждането на столовата, в която те се хранят. Така че в никакъв случай не мога да кажа, че аз лично имам някакви идеи да спирам нещо, което е свързано с опазване, със съхранението на нашата памет, на нашето достойнство. Отделно от това, че съм архитект и заедно работя с двайсетина колеги – архитекти и инженери, компанията, в която съм акционер, е едно изключително сериозно дружество с 22-годишна история, има много сериозни постижения главно в областта на реставрацията и опазване на антични селища, сгради, паметници на културата, едно от последното ни постижение е обновяването на княжеския дворец, ако сте влизали скоро вътре, знаете как изглежда сградата.
Водеща: Темата ни беше Перперикон.
Константин Пеев: Перперикон, ще ви кажа.
Водеща: Нямаме безкрайно много време, така че ако искате, кажете по същество за Перперикон.
Константин Пеев: Казвам ви, че това, което спомена Овчаров, което беше донякъде неточно, защото ние жалба до МРРБ не сме подавали, жалбите по тези процедури се подават…
Водеща: Той не е казал, че е до МРРБ, не уточни. Жалбата е до Комисията за защита…
Константин Пеев: До КЗК са жалбите, по процедурите по Закона за обществените поръчки, тъй като ние бяхме отстранени от процедурата, обжалвахме това отстраняване. КЗК върна становище към възложителя, че неправилно…
Водещ: Възложителят е Община Кърджали, казвам, за да се ориентират зрителите.
Константин Пеев: Община Кърджали. И получихме второ писмо, че сме отстранени на същото основание.
Водеща: За втори път?
Константин Пеев: За втори път. И на този етап е жалбата и затова ние възразяваме в Административния съд, считаме, че несправедливо сме отстранени за едно и също нещо, за което КЗК е казала, че неправилно сме отстранени.
Водеща: Съдът в какъв срок трябва да се произнесе по вашата жалба и може ли това да спре проекта според вас?
Константин Пеев: Това не може да спре проекта, защото управляващият орган удължава срока на проектите със сроковете, в които има съдебни процедури по обжалвания. А по принцип, аз, доколкото знам, края на 2014 г. трябва да бъде завършен този проект. Обемът на дейности, които са заложени в обхвата на задачата може да се изпълни за около 6-7 месеца максимум.
Водеща: Т.е. вие не смятате, че проектът като такъв, като цяло…
Константин Пеев: Не, не е рисков проектът.
Водеща:… е застрашен.
Константин Пеев: Освен това нещата, които са свързани с неговото изпълнение, са главно свързани с подобряване на туристическата инфраструктура, алеи, подходи, художествено осветление и частично укрепване на скалния масив. Ако знаете какво представлява Перперикон, то се вижда достатъчно добре на вашите кадри.
Водещ: Добре, след като според вас няма реално такъв проблем, откъде идва конфликтът между вас и професор Овчаров, за да може той да …
Константин Пеев: Аз с него никога не съм имал конфликт, първият конфликт възникна тука, миналата седмица. Ами не мога да ви кажа, той говори, Овчаров, за усвояване на средства. Става дума за опазване на паметника, така че той посочи някаква фирма, която вече била спечелила, при положение, че процедурата още не е приключила. Аз не мога да знам какви интереси има г-н Овчаров, за да каже, че…
Водещ: Вие смятате ли да оттегляте жалбата си, след като такъв призив беше отправен към вас? Обмисляли ли сте подобно действие?
Константин Пеев: Вижте сега, не мога така еднозначно да отговоря на този въпрос, но при определени обстоятелства нашата компания би помогнала проектът да се реализира, ние да участвам, просто да станат нещата.
Водеща: Т.е. има обстоятелства, при които вие бихте оттеглили жалбата си? Така ли да ви разбирам?
Константин Пеев: Не, не ме разбирате точно.
Водеща: Какви са обстоятелствата тогава, много загадъчно звучи, ако искате, внесете малко повече яснота, но имаме броени секунди наистина.
Константин Пеев: Този проект е доста стар, той започва през 2009 г. и когато предишното управление дойде на власт, проектът беше прекратен. Нашата компания беше спечелила международния търг по ФАР и започнахме да го работим. Изработихме около една трета от работите, които сега са идентични, почти същите и договорът нашият беше прекратен с АКТ 10 поради липса на средства. После се оказа, че не е поради липса на средства, а по ред причини ние сме изпълнявали незаконен строеж, не ни беше платено нищо и върнахме целия аванс от 120 хиляди лева, а текущата министърка ми написа писмо, че тези работи не й трябват, не са й полезни и не са й необходими. Имам текста на това писмо, мога да ви го покажа.
Водеща: И какви са обстоятелствата, с две изречения наистина.
Константин Пеев: Искам да кажа, че част от тези работи са свършени, така че сега остава да се довършат. И те се ползват от общината, ползват се от хората туристи…
Водеща: Това, което вие сте направили?
Константин Пеев: Да.
Водеща: Но казахте, че има обстоятелства, при които вие бихте позволили да се реализира проекта.
Константин Пеев: Естествено, ние няма в никакъв случай да пречим на общината и на проекта да бъде реализиран, правим всичко възможно да се разберем с тях. Мисля, че ще станат нещата, не е толкова трагично
Водещ: Дай Боже, все пак паметникът и това светилище и къде-къде по-важно от всички останали интереси
Константин Пеев: Считам, че нещата, които направихме, са полезни за посещението, около 30-40 хиляди души годишно посещават паметника, има към стотина хиляди приходи, които се надявам да се включат за поддръжка на паметника, за реставрация.

hard admin

*

Top