Асен Кючуков: Комисиите тръгват от 7-ми, има индикации да купуват тютюна на нормални цени

Комисии на различни тютюневи дружества са тръгнали към различни населени места, на 7-ми се надяваме кампанията по изкупуване на продукция от реколта`2013 да е стартирала. Това обяви за 24rodopi Асен Кючуков, заместник-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, който е от ардинското село Падина. По думите му над 600 тютюнджии са подкрепили днес протеста в района на Харманли, където пламнаха тютюневи бали и за кратко бе затворен пътят за Гърция и Турция.
„Вярваме, че изкупните цени ще бъдат нормални. Ако няма някакви промени, продължаваме с протестите, на какво ниво и къде да се проведат – ще решим по-нататък. Бяха отправени призиви от тютюнопроизводителите от кърджалийския и хасковския регион всички да излязат на един общонационален протест на по-централно място в страната. Още не е уточнено за къде и за кога става въпрос”, обясни Асен Кючуков.
Първите комисии, които тръгнаха преди Нова година, са купували тютюневи бали при средни цени от 5 до 5.50 лева на кг. Тютюнджиите настояват за над 7 лева на кг.
На снимката: Още по времето на земеделския министър Мирослав Найденов, Асен Кючуков предупреждаваше, че цените са ниски и ще предизвикат социални бунтове
hard admin

*

Top