Асоциация „Перперикон” посочи част от целите: Круизи по Водно огледало, фестивали, улица на занаятите…

Есенен и пролетен панаир, организиране на туристическо изложение, рекламиране на всички магнетични местности в Източните Родопи, създаване на киноцентър. Това са само част от краткосрочните цели, които си поставиха от Асоциацията по туризъм „Перперикон” в Кърджали. От сдружението поставиха като приоритетни още срещи с общинските кметове и областния управител, подготвяне на анализ на инфраструктурата към туристическите обекти, както и производството на сувенири.

Целите бяха посочени на първата сбирка след учредяването на Асоциацията, на която присъства и председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Един от най-големите експерти в този бранш в страната посочи, че основен двигател в развитието е залагането на постмодерния културен туризъм. „За съжаление в страната ни все още липсва регистър на туристическите атракции, няма и изготвени подневни и почасови календари на културните събития в регионите. Това обрича туриста на бездействие. Неговото време трябва да е уплътнено. Туризмът е пари. Вие трябва да мислите за пари и за създаването на работни места. Вместо да се харчат милиони лева за проекти като „Цанков камък”, по-добре щеше да е тези средства да се изразходят за реклама на страната ни. Тогава дори касиерката на Мачу Пикчу щеше да знае къде се намира Перперикон, а древният град на траките би бил конкуренция на този в Перу. Силната реклама означаваше организиране на конференции, снимане на филми за „Дискавъри”, заяви Драганов. По думите му трябва да се използват всички възможности на региона за развитие на туризма. „С това уникално Водно огледало и с необходимите сцени край него, могат да се организират концерти и фестивали, тук да идват известни изпълнители, които да привлекат огромен брой туристи. Не е нужно идеите да са големи. Тръгва се с малки, но осъществими докато се постигне необходимия размах. Вашата организация спокойно може да инвестира и в учениците. Раздайте по един таблет на единадесетокласниците с една-единствена задача: да завързват контакти със свои връстници от съседните ни държави и да ги канят на гости в Кърджали. Те ще дойдат с родителите си, а те от своя страна ще харчат пари именно тук”, допълни Драганов.
„Източните Родопи са едно невероятно място, което се отличава с неземно омайна природа със своите планина, реки, язовири, културно-исторически паметници и традиции, които впечатляват с вълшебство, но и оставят траен спомен у всеки, който ги зърне. Затова всички ние трябва да сме отговорни и да упражняваме еднакви високи стандарти в обслужването на туристите, като започнем от будката за закуски, преминем през хотелите, туроператори, ресторанти, развлекателни центрове, за да се конкурираме с други градове и държави”, обяви и председателят на Асоциация „Перперикон” инж. Фахри Идриз. По думите му, страните, които са успели да привлекат безброй туристи и да минат на друго ниво в своето развитие са именно тези, които са успели да се справят с всичко отрицателно. Той призова членовете на сдружението да рекламират всички природни дадености, с които разполага регионът. „Кърджали е раят на земята”. Нека покажем своята природа. Голяма част от обществото ни и 99 на сто от администрацията в публичния сектор не могат да проумеят, че от необходимостта от предлагане на качествени услуги зависи качеството на живота им. Туристическата индустрия ще изтласка икономиката ни към върхови постижения и ще се превърне в основен поминък и генератор на индустриален растеж в региона. Аз ще работя за рекламирането на всичко, което търси туристът, ще предлагам продуктите и услугите на всеки свой съгражданин, за да вървим заедно напред в успешното си развитие”, категоричен бе председателят на Асоциация „Перперикон”. От сдружението единодушно застанаха зад приоритетните цели в дългосрочен план. В тях влизат проекти за подобряване на инфраструктурата, популяризиране на лечебните свойства на Дамбалъ, пещера „Утробата”, както и създаване на улица на занаятите в Кърджали, улица за продажба на екологично чисти продукти. От Асоциацията ще работят и за създаване на различни видове развлекателен туризъм, в който да бъде включен и проект за малки круизи по Водното огледало, както и комплекс за лов и риболов, стрелба с лък и зоологическа градина.
Фахри Идриз отново посочи, че е нужно подготовката на кадри в туризма да започва още от училищата. По думите му трябва да се въведе обучение на гръцки, турски, румънски-езиците, на които говорят най-многобройните групи от туристи в страната.
hard admin

*

Top