Аферист от "Водното огледало" и длъжник на НАП не приема 750 000 евро от инвеститор за стара база, иска два пъти повече! Милионерът мести инвестицията в Молдова

Турски милионер и момчилградски бизнесмен не се разбраха за цената на стара промишлена база и определените за Източните Родопи около 5 000 000 евро се пренасочиха като инвестиция в Молдова.

Това стана ясно след срещата на бизнесмените на Момчилград с кмета Акиф Акиф.

Чуждият предприемач, който имал гарантиран пазар в бившите съветски републики, поискал да закупи база в Момчилград, за да реализира голямата инвестиция. Той имал проект за завод за производство на части за алуминиева дограма и др.

За мащаба на проекта най-удобна била базата на закъсалата финансово строителна фирма „Технопрогрес – М”. Той предложил на местните да плати 750 000 евро, но собствениците на базата не искали и да преговарят за цена под 1 250 000 – 1 500 000 евро.

През 2013-та в завода щели да работят 50 човека, през 2014-та да достигнат 150, а през 2016-та тук трябвало да се трудят почти 500 човека от Момчилград и съседните общини.

„Технопрогрес – М” попадна в скандалния списък на икономическа полиция по време на така нар. „Афера Водно огледало – 1 част”. Тогава бе доказано, че по време на старта на изграждането на канала в Кърджали преди 15 години са източени около 2 милиона лева. Заради аферата, тогавашният премиер Иван Костов спря обект “Корекция на река Арда” и прати случая в прокуратурата. Икономическа полиция доказа, че има източване на средства чрез фалшиви ведомости за заплати и надписване на дейности. “Тогава се доказа, че е изписвано един обем строително-монтажни работи, а реално са изпълнени два или три пъти по-малко неща. Изписван е бетон с голяма якост, а е използван възможно най-евтиният. Имаше свидетели, които твърдяха, че на места в бетонните стени имало стари легла, вместо арматура. Прокуратурата в Кърджали потули случая. Ние, полицаите, знаем защо делото не влезе в съда и кой бивш прокурор взе 30 000 лева от момчилградски бизнесмен, за да направи всичко възможно да няма повдигнато обвинение, но какво от това”, заявиха полицейски източници, запознати с преписката.

Днес „Технопрогрес” е една от фирмите с големи дългове към Националната агенция по приходите.

hard admin

*

Top