Байрамски намаз в 240 населени места в Кърджалийско

 
 

В 8,35 ч. имаминът на джамията в Кърджали обяви настъпването на Курбан Байрама за стотиците богомолци в храма.Джамията и нейният двор се оказаха тесни за байрамската молитва,която започна в 8,05 часа. Мнозина от богомолците останаха навън и бяха принудени да се молят на крак.
Освен в Кърджали Байрамът бе посрещнат в джамиите и на още 240 населени места в рамките на Районно мюфтийство.Само в двадесеттина месчида не се отслужи молитва.
Сред молещите се в двора на храма в Кърджали бяха секретарят на Общината Сезгин Бекир и зам.-кметът Юсеин Ахмед. В джамията се молеха кметът Хасан Азис, председателят на Висшия духовен съвет Шабанали Ахмед и районният мюфтия Бейхан Мехмед. Тук бяха много деца, дошли с родителите си.
Кметът Хасан Азис пожела на вярващите в Кърджали независимо от религията да са живи и здрави.
„Празниците са празници, когато са споделени. Празникът е истински в Кърджали, защото го празнуваме заедно”, подчерта кметът.
След проповедта, по традиция излизащите от храма бяха посрещнати от тълпа роми.Те се бореха за всяка стотинка, като изхвърляха раздаваните според обичая бонбони.
Много граждани посрещнаха кмета Хасан Азис и го приветстваха за Байрама.Той и ръководството на мюфтийството поканиха енорийският свещеник отец Петър и журналисти на баклава в кафене “Босфор”. Обсъжданият въпрос бе как съвместно по традиция да се отбележи Йорданов ден.Тогава кмет и свещеник заедно водят шествието до Арда.
Текст и снимки: Георги Кулов
hard admin

*

Top