Темата на 24rodopi +! Бай Ибрям нямал право да става кмет на Сладкодум, баба Бахрие ще командва селото

Бай Ибрям няма право да става кмет на село Сладкодум, защото по документи се води, че живее в турския град Ерзурум. Както първи 24rodopi.com писа, само двама души живеят в крумовградското село и един от тях трябва да стане кмет на 25 октомври.

73-годишната Бахрие Ибрямова ще трябва да стане кмет по задължение на бъдещото кметство, защото 78-годишният  Ибрям Кадир нямал право. За разлика от други над 100 души, които се водят адресно в Сладкодум, но се запилели по света, Ибрям се води на адрес в турския град Ерзурум. Опитал се да живее в града с 600 000 жители в Източна Турция, но не издържал.
“Ако трябва, ще вляза в политиката”, смее се Бахрие.
Единствените двама жители на Сладкодум не говорят български, за разговор с тях ви трябва преводач.
Жената е единствената, която има право на глас, и може да бъде избрана в откъснатото от света крумовградско селце, пишат по темата и колегите от “24 часа”. 
До абсурдната ситуация Бахрие да се самоизбере за кмет се стига заради недомислици в законодателството ни. Според чл. 16 от Закона за административно-териториалното устройство условия за създаване на кметство са наличие на население над 100 души. По документи броят на населението в Сладкодум е 192.
“Хората тук ги няма отдавна. Заминаха, пръснаха се по целия свят, а беше голямо и хубаво село. Турското му име е Татлъ кьой (сладко село – б.а.), защото хората са били добри и благи”, казва бай Ибрям. Според него преди 30-40 г. в трите махали на Сладкодум е имало над 70 къщи.
“Имаше пълна детска градина и училище, в което се учеше до VIII клас”, казва възрастният мъж. И допълва, че сега единствените хора, които идват в опустялото село, са или ловци, или иманяри.
“Авджиите са хубави хора, правим мухабет с тях. Алтънджиите (златотърсачите – б.а.) не са такива – гледат страшно и не говорят. По-добре да не им се мяркаш”, усмихва се бай Ибрям.
В началото той приема на шега твърдението, че Сладкодум трябва да си има кмет, после се замисля.
“Защо да не стана кмет? Грамотен съм, завършил съм полувисше образование, работил съм 10 г. като учител по турски. И без това гладувам, поне някой лев ще вземам като кмет”, казва Ибрям, цитиран от “24 часа”. Той живее с пенсия от 110 лв. и няма други доходи.
“Сега парите не стигат – като платя тока, купя продукти и сложа малко бензин на москвича – пенсията свършва.
Бай Ибрям разказва, че слиза 2 пъти в месеца до Крумовград да пазарува с 41-годишната си кола.
“Здрава машина е, тук друга не може да оцелее. Сам си поддържам москвича. Купих и един бракуван за части, ама нямаше смисъл, защото на моята кола единственото, което сменям, е феродото. Не давам москвича и да ми платят за него 10 000 лв.”, казва бай Ибрям.
Възрастният мъж и бившата му съпруга си помагат при оцеляването, но не си говорят.
“Преди 2 г. се разведохме в съда. Нямам какво да си говоря с нея”, казва мъжът. Според него причина за развода е, че и двамата искали да командват, което водело до непрекъснати кавги.
Сега вече не се карали, но в Сладкодум не се чува нито сладка, нито горчива приказка.
“Съдията ни раздели и каза, че тя трябва да живее в къщата. Аз си стегнах бараката – в едната стая сложих печка и дюшек, а в другата събрах инструментите”, обяснява Ибрям.
Той и бившата му съпруга разделили и животните. Сега всеки от тях има по една крава.
“Млякото няма кой да го изкупи. И без пари да го даваш, няма кой да дойде дотук за 10 л”, твърди мъжът. Той има и теле, за което се надява да намери мющерия преди Курбан Байрама.
“Само дертове си докарах, като напуснах България заедно с другите от село през 1989 г. Отидох в Ерзурум и живях там почти 4 г., но не свикнах. Мислех, че ще умра там, въздухът щеше да ме убие и затова се прибрах.
Тук може да се живее трудно, но се диша по-леко. Сега заради това, че по документи живея в Ерзурум, няма да мога да се кандидатирам за кмет и бившата ми жена ще ме командва”, вайка се бай Ибрям.
След това решава да наруши 2-годишното мълчание с бившата си съпруга. “Бахрие, направи баклава, ще ставаш кмет”, провиква се възрастният към единствената оцеляла къща в селото. След малко от нея излиза жена, която бавно се придвижва по стръмната пътека към бараката. Бахрие Ибрямова почти не говори български. Не е и чувала, че предстоят местни избори.”Тя трябва да знае новините, защото има телевизор. Аз имам едно радио в москвича, но то работи, когато си поиска, и не знам какво става по света”, казва бай Ибрям.
Бахрие обяснява, че сателитната чиния хваща български телевизии, но тя не ги гледа, защото не разбира какво се говори.
“Гледам турски програми, но най-вече филми. Новините не ме интересуват”, признава жената. Допълва, че понякога ходи до близкото с. Морянци, за да гласува, но не на всеки вот. Бахрие е изненадана, че е единствената в Сладкодум, която може да избира и да бъде избрана.
“Щом трябва, ще стана кмет. Къщата ми е в горната махала и цялото село се вижда оттук.” Според Бахрие първото, което трябва да се направи в Сладкодум, е да се оправи черният път.
“Много е изровен и е опасен. За да стигна до Морянци, вървя повече от 2 часа”, казва бъдещата кметица. Другият проблем, с който смята да се заеме, са подивелите домашни животни в района.
“Има 10-ина коня. Много бели правят. Преди месец ми опасаха бахчата с доматите”, оплаква се Бахрие. “На мен ми бастисаха прасковите. Напаст голяма са. Не стига това, ами се появиха и два от дивите коне, които някакви чужденци развъждали в близкото с. Сбор”, казва бай Ибрям. За да спре нашествието на конете, той се е принудил на няколко места да прегради пътя към Сладкодум.”Ще искам от Бахрие, като стане кмет, да оправи и тока. Много е слаб – изгоря ми един електроморор и сега в Крумовград ми искат 80 лв. за пренавиване”, казва мъжът. Според него бъдещата кметица му дължи услуга, защото ползва вода, осигурена от него.
“Сам направих каптажа и копах километър и половина, за да докарам вода с маркуч. Сега тя трябва да реши проблема с тока”, настоява бай Ибрям. В замяна е готов да предостави стаята с бурмите в бараката си за бъдещо кметство.
“Няма къде да кметува Бахрие. От училището останаха само порутени стени. Наем за бараката няма да търся, стига да оправи тока”, обещава Ибрям.
„Темата + в „24х7 Родопи”:
Сладкодум не е село на сладките думи!
Ще влязат ли бай Ибрям и съпругата му в международните новини?
Останаха само диви коне, а ЦИК иска избор на кмет
Село остана с 0 жители, двама братя и сестра също напуснали Сбор
hard admin

One Comment;

*

Top