Бариерата счупена, извършителят неизвестен!? Отец Петър: Готов съм да ме арестуват

За счупената бариера на входа на гробищния парк в Кърджали има заведено досъдебно производство срещу … неизвестен извършител. Това разкриха за 24rodopi полицейски източници.
Както първи 24rodopi писа, в четвъртък и петък отец Петър от църквата “Св. Георги Победоносец” в Кърджали повреди бариерата за платения вход на гробищния парк. При втория път той дори заплаши, че ще се върне пак, ако повредата се отстрани.
Гневът на свещеника е от вчера, когато след погребение е трябвало да напусне гробищата с автомобила си, но бариерата можело да се вдигне само при пускане на 50 стотинки. Новите порядки са по решение на Общинския съвет.
Затвор или пробация грозят нервния разрушител на чуждо имущество, твърдят юристи, цитирани от Бгнес.
Вчера той огъна алуминиевата конструкция пред очите на слисаните служители. Днес сутринта отец Гарена отново кипнал по същия повод и пак строшил препятствието, след което сам позвънил на управителя на обредния дом Моника Атанасова и й съобщил за стореното.
За попския рецидив сигнал днес е подал служител от гробищния парк. Полицейски автопатрули и
 
бусът на криминалистичната лаборатория бяха на входа, разследващи снемаха отпечатъци и оглеждаха района, но не коментираха нищо.
 
Юристи обясниха, че при такова деяние извършителят попада под ударите на два члена от наказателния кодекс, като при единия наказанието за непристойни действия, нарушаващи обществения ред и хулиганство, е затвор до 2 години или пробация, а при другия – лишаване от свобода до 5 години за унищожаване или повреждане на чужда движима или недвижима вещ.
Автоматичната бариера е поставена след обществена поръчка на общината и действа от 26 март т.г. и струва 12 хил. лв. с ДДС.
Ще припомним, че днес кметът Хасан Азис спешно издаде заповед за сваляне на пропускателния режим до изясняване на обстоятелствата. Той посочи, че е разпоредил духовниците, влизащи с автомобилите си в гробищния парк, да не заплащат въпросната такса от 50 стотинки.
По обяд в кабинета му бе привикана управителката на обредния дом Моника Атанасова. По-късно тя заяви, че
 
събираните такси постъпват в общинската хазна, но те са предназначени за облагородяването и поддръжката на парка.
 
Снощи и днес отец Петър Гарена е разговарял с кмета Азис и е настоявал Атанасова да бъде незабавно отстранена от поста си, защото създава напрежение. “Само днес до обяд съм ходил на гробищата 3 пъти, там също е мое работно място. Не съм съгласен да си плащам, за да си върша работата. Недопустимо е и от опечалените да се изисква такса, тя трябва да влиза в цената на общата услуга. Готов съм да ме арестуват полицаите, ще направя жертва заради хората, защото въпросът е принципен”, заяви свещеникът.
Вчера веднага след първата му акция полицията е образувала проверка по случая. Очаква се да започне и досъдебното производство. Няма внесена писмена жалба от обредния дом.
Свещеникът не приема, че има неизвестен извършител. Признава, че деянието е негово и че е готов за изтърпи пробация.
 
Отец Петър е известна обществена фигура в Кърджали.
 
Свързан е с региона още от зимата на 1990 година, когато беше в първите редици на Общонародния комитет за защита на националните интереси. Тогава беше познат като Камен Гарена. Той не обича да се връща в онези зимни дни, когато стоеше под транспаранти с надписи „Вън турците от България”. 23 години по-късно отец Петър е чест гост на прояви, организирани от Районното мюфтийство.
hard admin

*

Top