Бахри Юмер: Ръководството на РИО нанесе тежки поразии на училищните бюджети в Кърджалийско

Досегашното ръководство на Регионалния инспекторат на образованието е нанесло тежки поразии на бюджетите на училищата в Кърджалийско, заяви областният лидер на ДПС Бахри Юмер по повод смяната на началниците на просветното ведомство.
Както първи 24rodopi.com писа, Сашка Тръпкова смени Гроздан Колев.
„Назначеният от ГЕРБ началник на инспектората нанесе тежки поразии в образованието, в това число и на бюджетите на училищата. Негово дело са десетките неправомерни уволнения на директори и натиска върху тях за отстраняването на учители. Всички до един впоследствие са възстановявани на работа от съда, а парите за обезщетенията са именно от училищните бюджети”, коментира Юмер, цитиран от агенция Бгнес. Той припомни родителските протести пред гимназия в Джебел заради неправомерното уволнение на директорката Незиха Хасан и подчерта, че най-вероятно и тя ще бъде върната на поста си след делото по казуса й, насрочено за 14 ноември т.г. Тя е била отстранена от поста си и с протекцията на ГЕРБ заменена от жена с документирано психично заболяване, която после също се простила с длъжността. На нейно място е бил назначен Хасан Мехмед – общински съветник от ГЕРБ и бивш директор на средното ислямско училище в Момчилград, твърди Бахри Юмер. Според него Колев е допуснал груба политизация в образованието и е нарушавал системно законовите разпоредби.

Юмер припомни, че в края на февруари кметовете на 7-те общини поискаха оставката на Колев с протестна декларация, изпратена до тогавашния министър Стефан Воденичаров от абдикиралия кабинет на ГЕРБ. Тогава кметовете предупредиха за нарастващо напрежение заради неправомерните уволнения на директорите на общинските училища. Доказани специалисти с многогодишен опит бяха освободени с формални основания и на тяхно място са назначени симпатизанти и членове на ГЕРБ, твърдяха кметовете. По тази схема били сменени ръководствата на 7 основни училища в селата Глухар, Ненково, Груево, Чакаларово, Горна кула, Мишевско и Паничково, както и на три СОУ в Джебел, Бенковски и Кирково.

hard admin

*

Top