Баща на 5 деца плаши с гладна стачка – дали му семена за гръцки сорт, нивата „родила“ български тютюн, фирмата не иска 33-те бали

Опитен тютюнджия от Кирковско заплашва с гладна стачка, защото не искали да му изкупят 33 бали тютюн. Причината – експерт на „Сокотаб” му дал семена за сорт „Катерини”, а нивата „родила” продукция от произход „Крумовград”.
Мюмюнали Али от Каялоба отглежда тютюн от 25 години, но никога не е изпадал в подобна ситуация. Семената били дадени от експерт на „Сокотаб”, но дружеството сега отказвало да купи продукцията.
Мюмюнали Али твърди, че ако балите му изгният вкъщи, 5-те му деца са обречени на глад.
Общо 986 са регистрираните тютюнопроизводители в община Кирково. Продукцията е около 1000 тона. Изкупуват я фирмите „Сокотаб”, „Михайлидис”, „Даймон”, „Мисириан” и гръцката „Секе”, която планира цех за преработка в Кирковско.
Дребнолистните тютюни  от български сортове вървят между 4,20 и 4,80 лева за килограм, „басмите” стигат до 6,50 лв., а „Катерини” са най-добре оценени – 7,50 лв.
„Ситуацията е тревожна. Нямаме механизъм с който да помогнем на хората. Очакваме реакция от Сдружението на производителите на ориенталски тютюни”, заяви кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. Той бе вчера на обиколка в различни населени места и инспектира процеса на изкупуване. „Бях когато се изкупи максул за 5,49 лева за килограм, но това е рядкост”, сподели Шинаси Сюлейман.
Кметът посочи, че фирмите се оправдават с недоброто качество на голяма част от продукцията. Когато е било брането на първата ръка, времето е било дъждовно. В края на лятото тютюневото листо изсъхна добре при добра масленост, тютюнът цъфна, зрееше, последните ръце бяха добри, обясни кметът.
Изкупната цена на тютюна в Кирковско падна до 4,20 лева за кг, като обяснението на експертите на изкупвателните дружества гласи: Тази година продукцията е с по-ниско качество! „Не е вярно. Напротив, тази година тютюнът в Кирковско е много по-качествено от миналата година. Ощетяват ни поне с 2 лева на килограм. Арбитраж ли да искаме за всички бали?  Пътища ли да затваряме? Бойко Борисов ли да извикаме в Бенковски? Само на 20-ина километра от нас, в района на Комотини средната цена се движи между 5 и 6 евро, а отделно има и премии. Има голяма игра за убиване на родопското тютюнопроизводство”, смята Юсеин Емин от село Бенковски.
Зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков потвърди, че цените са ниски и не се очаква покачване до края на изкупната кампания. По думите му в област Кърджали ориенталските тютюни се изкупуват за 4,20 лева до 5 лева за килограм.
„В момента цените на тютюна са с 80 стотинки по-ниски от миналогодишната кампания, а качеството е пет пъти по-високо. Ориенталският тютюн в Източните Родопи тази година трябва да се купува на цена над 7 лева”, каза Кичуков.
Георги Кулов, Петър Калчев
24rodopi.com
hard admin

One Comment;

  1. izumen said:

    Ние спираме да пушим,а вие си произвеждайте тютюн колкото си искате

*

Top