Без грипна ваканция в Кърджалийско, засега! На 10 000 души – 84-ма болни

Почти във всеки клас в училищата в област Кърджали има болни от грип, но на този етап не се очертава грипна ваканция. Броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в 7-те общини на 10 000 е 83,44, което е под епидемичната стойност, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. За да бъде обявена епидемия, заболелите трябва да са почти два пъти повече.
А към обявяване на грипна ваканция може да се пристъпи при отсъствие на над 30% от учениците от занятия паради остри респираторни заболявания.
При ежедневния надзор в две лекарски практики в Кърджали за периода от 6 до 12 януари, регистрираните случаи са общо 38 или с една трета повече от предходната седмица. Най-висок ръст има при възрастовите групи от 15 до 29 г. и от 30 до 64. При най-малките и децата от 5 до 14 години нивото на заболеваемост се запазва. Няма причини детски заведения и училища да бъдат затваряни, тъй като заболеваемостта е в допустимите стойности, уточниха от РИО Кърджали. Оттам обясниха, че няма опасност децата да пропуснат часове заради болни учители, защото всеки директор има схема на заместване.

„Щамът, който тази година ще ни разболява най-много, е пандемичният АH1N1 от 2009 г. Най-честите усложнения са пневмониите и отитите. Ако до 4-5-ия ден температурата не спада и няма подобрение, задължително трябва де се потърси лекарска помощ”, съветват специалистите.

hard admin

*

Top