Бекир Мехмед е новият председател на Джамийското настоятелство в Ардино

Гюнер ШЮКРИ
Дългогодишният имамин Бекир Мехмед е новият председател на Джамийското настоятелство в Ардино. Това решиха днес членовете на извънредното Общо събрание на настоятелството. Той поема поста от Тефик Ахмедов, който се оттегли след 12 години начело на религиозния храм в града под Белите брези. Гости на събранието бяха Ерхан Реджеб, наместник-мюфтия на Районното мюфтийство в Кърджали и Реджаи Йълдъз, представител на Дирекцията на вероизповеданието в Турция.
Бай Бекир Мехмед е роден през 1934 година в Горно Прахово. Въпреки, че има основно образование, изучава писмено и говоримо арабския език. Над 30 години е бил имамин на джамиите в Ардино, Горно Прахово и Ленище, както и ходжа по време на Рамазан Байрам в Жълтуша. През последните шест години е зам.- имам на мюсюлманския храм в Ардино. Всички вярващи в региона го познават с добрия му характер. Дългогодишен делегат е на националните конференции на мюсюлманите.
„Основната ми и най-важна цел ще бъде да приобщя повече млади хора да посещават джамиите”, заяви бай Бекир и добави, че ще подпомага и организирането на Коран курсовете за деца по време на лятната ученическа ваканция.
На извънредното събрание бе освободено предишното ръководство на настоятелството и се избра ново 7-членно ръководство. Касиерът Исмаил Ахмедов направи отчет за приходите и разходите на Джамийското настоятелство за изминалата година. Той уточни, че основните приходи на джамията са от сергиите, които се отварят по време на големите мюсюлмански празници – Рамазан и Курбан Байрам и от наемите. В настоящия момент имат 2 974 лева касова наличност.
Наместник –мюфтията Ерхан Реджеб изказа благодарност на старото джамийско настоятелство и пожела успех на новото му ръководство.
След избиране на новото ръководство се взе  и първото решение за парите, които по традиция се събират от хората за разходи на джамията. Съгласувано бе годишната сума да бъде 5 лв. за всяко семейство от град Ардино.
 
Новото ръководство на Джамийското настоятелство в Ардино:
Председател: Бекир Мехмед
Секретар: Кямил Кичуков
Касиер: Исмаил Ахмедов
Членове: Юсеин Мустафа, Акиф Садъков, Ахмед Мехмедов и Кязим Исмаил
hard admin

*

Top