Бившият ни консул в Одрин Георги Димов: Трябва да се готвим за вълна бягащи от Ердоган турци

И ние ще бъдем въвлечени в турските проблеми на силно разделеното турско общество, посочи ексдипломатът

Подобно на България, Западна Европа е на мушката на Турция. И да мине референдумът, и да не мине, последствията ще са едни и същи, коментира в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ бившият консул на България в Турция Георги Димов скандала между Турция и Холандия.

Основното следствие от тези силно желани промени в конституцията на Турция е по-нататъшното и по-дълбоко разделение на турското общество – на тези, които подкрепят Ердоган и на неговите опоненти, каза Димов. Опонентите му са определяни като „терористи и не-турци“. Трябва да се готвим за вълна бягащи от южната ни съседка.

Според Георги Димов конфликтът ни засяга пряко като държава: „По този начин и ние ще бъдем въвлечени в турските проблеми. Жертва сме на изборния туризъм, който е запазена турска марка. Трябва им подкрепа и отвън. Няма спор, че затоплянето на отношенията на Анкара с Москва е контрапункт на нейната западна ориентация.  Това се доказа от визитата на Ердоган в Москва миналата седмица. Но това е временно и конюнктурно явление. И двата режима са притиснати в ъгъла.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *