Бившият прокурор Бръмбарова нападна Светлозар Лазаров! Защитниците на Групата на Мегера: Делото няма да стартира през февруари

Прокуратурата в Кърджали нарушава правото на защита на 5-мата обвиняеми за обира на общественият трезор, заяви адвокат Иванка Бръмбарова ден след като окръжният прокурор Светлозар Лазаров обяви, че делото ще влезе в съда през февруари.
Бръмбарова, която е бивш прокурор, но бе освободена от държавното обвинение след скандалните разкрития за връзки на магистрати с Роко, изразява недоумение от огласените срокове и смята, че технологично не е възможно 5-мата да влязат в съда до месец.
Адвокат Ивана Бръмбарова от Кърджали и двама нейни колеги от столицата са ангажирани със защитата на трима от общо петимата обвиняеми, материалите от разследването са събрани в 33 тома. Тя и колегите й са отправили искане към наблюдаващия прокурор Желязко Стефанов да им бъдат предоставени ксерокопия от определени материали по делото, но им е отказано, а мотивите все още са неизвестни, съобщава софийски сайт.
“Това е нарушаване на правото на защита, защото прокурорът ще влезе в съдебната зала с всички материали, ами ние какво ще правим там? Разследването е в събрано в 33 тома, всеки от който средно с по 150 листа, всичко това трябва да се чете под лупа, до момента за 5 дни съм прегледала едва 11 тома. Значи ли, че вече е решено наблюдаващият прокурор да не уважи исканията ни след пълното запознаване с материалите?”, запита адвокат Бръмбарова, която стана известна със секскандал, в който тя бе главна героиня. Ще припомним, че човек от фамилията Роко (един от братята) и полицай се сбиха на пазара в Кърджали заради Бръмбарова. Не е изключено тя да атакува бившите си колеги заради пиянските си изцепки в Кърджали в последните години, някои от които стигнаха и до съда.
Бившата прокурорка е на мнение, че няма технологично време за запознаване с материалите по делото, за да влезе то в съда през февруари и изрази опасения, че по този начин окръжният прокурор предрешава делото. Още повече, че и колегите й в София нямат достъп до 33-те тома.
„При всички случаи защитата на петимата ще има искания по воденето на разследването, които ще отидат при наблюдаващия прокурор Желязко Стефанов. В тридневен срок той трябва да се произнесе уважава ли ги или не. Ако той уважи дори и малка част от исканията ни, това означава, че разследването продължава и когато то приключи, ние отново трябва да се запознаваме с материалите. Буди недоумение фактът, че прокуратурата бърза да вкара делото в съда, без да знае какви искания ще постави защитата. Излиза, че нещата се предрешават, което е нарушение на правата както на защитата, така и на обвиняемите”, коментира още Бръмбарова.
Тя подчертава, че разследването трае точно една година след инцидента, а на защитата се отнема правото да се запознае с материалите по него. Тъй като са отказани копия от по-важните материали, Бръмбарова била принудена да ги чете в стая в дирекцията на МВР и да си води записки в тетрадка, под строгия надзор на разследващия полицай. Тя разполагала с мини-скенер, но не й е дадена възможност да преснима материалите и после да работи по тях. Адвокат Бръмбарова изрази възмущение и по повод на заявката на окръжния прокурор Лазаров, че той ще иска най-тежкото наказание. “Не е той прокурорът, който наблюдава делото, а районният Желязко Стефанов ще иска присъди. Престъплението е квалифицирана кражба по член 195 от НК, не е въоръжен грабеж и не е обир, не е тежко престъпление. Тежко е делото, защото материалите от разследването са в 33 тома, а ние сме възпрепятствани да ги проучим”, коментира юристката. Тя посочи, че щетата, нанесена от бандата на Мегера е в размер на 4 500 евро, а в момента е ангажирана с крадец, на който плячката от обирите на апартаменти в Кърджали е за 18 000 лева.

Както вече 24rodopi.com писа, на 4 януари 2013 г. полицията в Кърджали задържа един маскиран, но изпусна 5 похитители на единствения частен трезор в града. Черен джип BMW, 4 500 евро, пистолет с патрони, маска и 37-годишният Слави Магеров в полицейския арест в Кърджали – това бяха “трофеите” на автопатрулите от същата нощ минути след полунощ, когато бе предотвратен опитът за обира. Престъпната група от общо 6 маскирани мъже се разбягала, когато алармената система на трезора се задействала и само след минута автопатрули обградили района. Магеров обаче не успял да се отскубне и бил заловен, както си бил дегизиран с маската на главата и с ръкавиците. При разпръскването си обирджиите изхвърлили 4 500 евро и изоставили джипа на паркинга в задния двор на сградата. От автомобила бяха иззети пистолетът с патроните и маската. Общо 32 касети в трезора се оказаха разбити, само в една от тях е била на съхранение сумата в евро, останалите са били празни.

След нападението на трезора бяха образувани две досъдебни производства – за грабеж след неутрализиране на охраната и за опит за квалифицирана кражба чрез разрушаване на охранителни прегради и използване на технически средства.

Обвиняемите са 5-има – Славчо Магеров-Мегера, Хубен Митев, Явор Воденов-Циката, Росен Драгомиров-Синдбад и Валентин Кирилов-Пуйката. Мегеров е ангажирал столичния адвокат Мариана Тодорова, а Митев – софийския Димитър Марковски, както и Елисавета Пенчева от Кърджали. Последните трима са от Перник и разчитат на защитата на адвокатите Ивана Бръмбарова от Кърджали и Асен Михайлов, и Иво Найденов от София. Първоначално обвиняемите бяха задържани под стража, впоследствие след различно продължили престои в ареста мярката им за неотклонение беше променена в домашен арест. Преди два месеца по искане на Бръмбарова прокуратурата отново я промени и след парични гаранции Циката, Синдбад и Пуйката са на свобода. Макар обвиняемите да са ангажирали топ-адвокати за защитата си, прокуратурата им е осигурила и резервни в случай на шиканирано процесуално поведение на титулярите по отношение на делото.

hard admin

*

Top