Бившият футболист на „Арда“ Мюмюн Кашмер и съпругата му Найме строят луксозни жилища в Бурса

Бившият футболист на „Арда” Кърджали Мюмюн Кашмер и съпругата му Найме, бивша хандбалистка от Кърджали, строят жилища за баровци в Бурса, пише „24 часа”.
“Преместихме се в Бурса през 1991 г. В продължение на 14 г. се занимавах с текстил. След това регистрирахме с Мюмюн строителна фирма”, разказва енергичната кърджалийка, която е инженер химик. Тя е кумица на Наско Сираков и Илияна Раева.
Семейното предприятие върти основно тя. Изкупува терени, наема работници и контролира цялата дейност. Апартаментите са готови до ключ и се продават за около 60-70 хил. евро. Новите собственици си купуват само уредите.
“След Нова година ще започне окрупняване на общините и населението на Бурса ще набъбне на 7 млн. Махалите ще станат квартали. Очаква се бум на строителството по селата, което ще разшири и бизнеса ни”, обяснява Найме. В града в момента живеят над 3 милиона души.
В „столицата на изселниците”, както наричат още Бурса, Найме е открила клуб по модерен пентатлон.В него 72 деца, предимно на изселници от Балканите, тренират плуване, лека атлетика, фехтовка, стрелба и конна езда. Найме е поела финансирането, координира културните и социалните мероприятия в клуба, организира състезанията.
Включва се и в благотворителни кампании. С нейно съдействие били осигурени модерни лаптопи за учениците в с. Миладиново, Кърджалийско. Техниката е дарение от кмета на Бурса Реджеп Алтепе.

“Спокойна съм за бъдещето, защото си имам и 1000 лв. пенсия”, смее се Найме. Купила си 6 г. стаж от България, прибавила ги към 14-те изработени в Турция и сега може да се отдаде на любимите си занимания.

Мъжът  Мюмюн, който направи блестяща кариера в отборите на “Арда”, “Локо” (София), “Левски”, “Берое”, “Портимонезе” (Португалия) и “Бурсаспор” в момента е футболен мениджър. Осъществява трансферите на български играчи в Турция и на турски надежди в западноевропейски тимове.

Също като съпругата си подпомага родния край. Негова е заслугата болницата в Кърджали да получи немска медицинска апаратура и оборудване. Често прекосяваме границата, тъй като синът ни е зъболекар в София. Дъщерята е архитект в Истанбул, казва Найме.

В турския мегаполис семейството се среща на вечери с Христо Стоичков, който им е приятел. Футболната съпруга признава, че  липсва миризмата на българската пръст, която възкресява спомените от детството, но същия топъл скут чувства и в Турция.

Снимка: 24 часа
hard admin

*

Top