Бившият шеф на фонд „Тютюн“: ГЕРБ носи вина за кризата с тютюна, след протестите 15 % от продукцията е изкупена

Правителството на ГЕРБ носи вина за кризата в тютюнопроизводството и бедстващото положение на производителите, категоричен е бившият шеф на фонд „Тютюн” Гюрсел Емин, който е директор на областната служба „Земеделие” в Кърджали.
“До преди 2009 г. се произвеждаха над 50 000 тона годишно, след което количествата спаднаха до около 30 000 тона и това се дължи на либерализацията на закона. През 2009 г. се прие системата за подпомагане чрез национални доплащания, размерът на помощта след съгласуване с ЕК бе 143 млн. лева. ГЕРБ се оправда с кризата и отпусна половината пари. Новото правителство предвижда 100 млн. лева за национални доплащания за 2014 година. Важно е да отбележим, че докато съществуваше фонд “Тютюн”, производителите са получавали премии в размер на 4,30 лева за килограм от ориенталските сортове, докато сега стопаните нямат никаква сигурност и затова протестират срещу фирмите”, заяви Гюрсел Емин.
Той отбеляза, че имало полза от протестите на тютюнджиите. Дружествата се активизирали и до днес е изкупен около 15 % от тютюна от реколта`2013.

Гюрсел Емин е участвал в срещата на кърджалийските тютюнджии със зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов, за която 24rodopi.com вече писа.

hard admin

*

Top