Бивш кмет се извини на отец Петър за бойкота на мюфтията на „Кафето на толерантността“: Бейхан Мехмед да се извини или да напусне!

„Районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед или трябва да се извини за случилото се на 3 март, или да напусне мюфтийството”, заяви бизнесменът и бивш кмет на община Джебел Алиосман Яшар след като отиде при енорийския свещеник отец Петър, за да му се извини от името на мюсюлманите.

Както вече 24rodopi.com първи писа, форматът „Кафето на толерантността”, който от 10 години на 3 март беше запазена марка за кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, енорийския свещеник отец Петър Гарена и районния мюфтия Бейхан Мехмед, вече е история. Мюфтията подкрепя Лютви Местан и партията му „Демократи за отговорност, свобода и достойнство” (ДОСТ) и отказа поканата отново да седне на една маса с кмета и свещеника.
Бейхан Мехмед не участва и в тържеството за 3 март пред Паметника на освободителите.
„Срамувам се от това, което направи мюфтията. Извиних се на попа. Двата етноса и двете религии живеем в мир и разбирателство, а сега, когато се появи партията на Лютви Местан, нов дневен ред в тези отношения ли има? Нова правила ли? Религията в подчинение на политиката ли е вече? Какво иска да покаже мюфтията – че докато кметът на Кърджали е от ДПС, той няма да участва в обществени прояви ли? Че няма да допуска мюсюлмани от ДПС в джамията ли? Въпросите са много, но мюфтията трябва първо да се извини или да напусне поста в Районното мюфтийство. Той не е партиен мюфтия на нерегистрираната партия на Местан, а и не може да бъде. Политиката не трябва да влиза в джамиите”, заяви Алиосман Яшар. На местните избори през октомври м. г. той бе кандидат за кмет на Джебел от Местна коалиция „ЕВЕТ”.
24rodopi.com
На снимката:
Празен остана столът на мюфтията за традиционното 3-томартенско кафе;
„Кафето на толерантността” е в нов формат – Кметът, попът, даскалът
hard admin

*

Top