Бивш премиер ще се качва на Перперикон

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски ще посети Скалния град на траките – Перперикон. Той и съпругата му Маргарита ще бъдат посрещнати в четвъртък със специална церемоня в Тронната зала на Двореца светилище.
Семейството предприе 5-дневно пътешествие из големите обекти по българските земи, свързани с тракийската култура и изкуство.
Обиколката започна вече от София с посещение на Археологическия музей и криптата под църквата Св. София. Вторият ден от маршрута е посветен на обектите в Източните Родопи. Освен Перперикон Сакскобурготски, които ще бъдат придружавани от гръцки историци, ще разгледат тракийското светилище край Татул, ще бъдат гости на Регионалния исторически музей в Кърджали, храм „Успение Богородично”.
От града край Арда групата ще се насочи към Златоград и оттам ще премине в южната ни съседка, където само на 6 км. при село Термес се намира единственото светилище на персийския бог Митра в Родопите.
По магистралата „Виа Игнатия”, свързваща Истанбул с Адриатика, пътешествениците ще се насочат към Свиленград, където ги очакват крепостта Мезек и намиращата се в района тракийска гробница. Оттам Сакскобурготски и съпругата му ще спрат в село Александрово и ще продължат към Долината на тракийските царе. Маршрутът минава през Старосел, Хисаря и Казанлък. Преминавайки Балкана участниците ще се отправят към Велико Търново с посещение на Царевец и целия исторически комплекс на старата българска столица.
hard admin

*

Top