Бизнесмени и общинари от Къркларели: Родното място на големия писател Себахатин Али е много красиво, очаровани сме от хората

Гюнер ШЮКРИ
 
 Делегация от турския град Къркларели (Лозенград) бе на посещение в Ардино. В нея бяха включени общински съветници, бизнесмени и представители на неправителствени организации.
Те дойдоха в родопския град да разгледат родното място на световноизвестния турски писател Сабахаттин Али, роден на 25 февруари 1907 г. в Ардино. Романите му са популярни и в България, книгите му с разкази и стихове са преведени на над 30 езика. Творбите му го нареждат сред имената на най-големите писатели-хуманисти и демократи на Балканите и в света. През 1948 година е убит на път за България край Къркларели.
В централния парк на Ардино гостите от южната ни съседка видяха и борчето, засадено през 2007 година в памет на Сабахаттин Али при тържественото отбелязване на 100-годишнината от рождението на писателя.
„Ардино е красив и спокоен град с много гостоприемни хора. Очаровани сме!”, заявиха общинските съветници от Къркларели. Те споделиха, че в турския град има парк, който носи името на Сабахаттин Али. В Ардино преди две години е издигнат паметник в негова памет. Неправителствени организации от Къркларели са инициатори на ежегодни културни празници, посветени на Сабахаттин Али.
По време на визитата си турската делегация се срещна с ръководството на община Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад и председателя на местния парламент Сезгин Байрам.
„Сабахаттин Али се оказва връзката между Ардино и Къркларели. Двете общини имат готовност за по-трайно бъдещо сътрудничество. Обсъждат се идеи за побратимяване”, заяви Ресми Мурад и добави, че бизнесмените от Къркарели са огледали и обсъдили сектори за бизнес-партньорство.
Гостите от Турция посетиха и живописното село Млечино.
Къркларели се намира недалеч от границата с България и е областен център.
hard admin

*

Top