Бизнесмен към Доган: Шафранът – алтернатива на родопския тютюн, цената на билката стига до 30 000 лева за килограм

Шафранът може да направи Кърджалийско богато като швейцарски кантон. Култивираният шафранов минзухар може да бъде алтернатива на тютюна и да носи многократно повече доходи на селските стопани в региона. При това отглеждането му е много по-лесно от това на зеленото злато. Това предлага на българските политици шведския гражданин от Кърджалийско Хасан Тахиров.

Шафранът е най-скъпата и най-търсена билка в света. Килограмът сушен шафран върви от 15 000 до 30 000 лева. Използва се за подправка в арабския свят. Особено търсен е той за пилафа. Много е ценен и от козметичния гигант „Нивеа”, както и от останалите големи фирми за козметика. Ползва се и от големите фармацевтични компании за различни лекарства. Засега предлагането на шафран на международния пазар задоволява едва 20 % от нуждите.

Тахиров се е свързал с производители на шафран, които проявяват интерес към отглеждането на тази култура в Източните Родопи. Изследвани са почвите и климатичните условия, които според бъдещи инвеститори съответстват на 99 % от нужните. Самият той също е поръчал анализ на почви от Кърджалийско в пловдивска лаборатория, които дали отлични показатели. Хасан Тахиров подготвя създаването на Сдружение на производителите на шафран със седалище в Кърджали, което ще осигури пазар на продукцията.

Хасан Тахиров е запознал с проекта почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който според него не проявил особен интерес. Чрез лидерката на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева, той се срещнал с втория човек в партията Цветан Цветанов. Цветанов проявил голям интерес и обещал, че ако ГЕРБ спечели втори мандат ще ангажира земеделското министерство с проекта.

Хасан Тахиров не крие, че инвеститорите не желаят да бъдат обект на бюрократичен рекет и търсят политици, които могат да им гарантират това.

Според Хасан Тахиров отглеждането на шафран в Кърджалийско ще направи местните хора заможни и ще спре обезлюдяването. Той е отпечатал листовки, които раздава на земеделски стопани. Интересът им към шафрана е голям, твърди Тахиров.

Според него местните хора са лъгани много с проекти за алтернативно на тютюнопроизводството земеделие. Затова инвеститорът, който е осигурил, е готов на първо време да засее шафран край основните пътни артерии и да даде шанс местните хора сами да се запознаят с тази култура. Той гарантира, че цената на луковиците на шафрана на световният пазар е достъпна за нашите земеделци.Инвестицията на декар е от порядъка на 500 евро. Шафранът е многогодишно растение и луковиците се сеят веднъж на десетина години. Това става през август или началото на септември. През октомври се берат цветовете. От тях се отделят близалцата в цвета. Те се изсушават и търгуват на пазара. От декар се добиват от 1 до 3 кг от продукта.

Според Тахиров отглеждането на шафран е все едно да сееш злато и да береш диаманти. Всеки земеделец в Кърджалийско ще има петролен кладенец или златна мина в нивата си, твърди Тахиров.

В момента шафран се отглежда в Кашмир, Индия, в Иран и Азербайджан. С европейско финансиране са направени насаждения в Гърция и Кипър. САЩ са готови да инвестират 1,5 млрд.долара в Афганистан, като алтернатива на маковите култури, от които се получава дрога.

Според Тахиров, много е важно проектът да получи държавна подкрепа в България. Това ще гарантира на производителите високи доходи. Те няма да работят без пари на алчни експлоататори, смята Тахиров.

Георги Кулов

hard admin

*

Top