Бизнесът в Комотини: Тръгнат ли камиони през Маказа – фалираме!

Ниските цени в Кирково удариха магазините в Северна Гърция, дограмаджии и дърводелци също бият тревога
 
Пуснат ли камионите през ГКПП „Маказа”, производители на мебели, дървопреработващи предприятия, фирми за дограма и други в района на Комотини ще понесат тежки загуби. По-малките дружества пък направо ще фалират.
Това се казва в тревожен доклад на Търговско-индустриалната камара в област Родопи, твърди пред всекидневника „24х7 Родопи” Вангелис Дзигас, собственик на дърводелски цех.
Вдигането на забраната за преминаване през прохода на моторни превозни средства с тегло над 3,5 тона ще рефлектира негативно върху бизнеса с услуги, както се случи вече със собствениците на хранителни магазини, било констатирано още в доклада.
Отчетено е, че новият граничен пункт „Маказа – Нимфея” вече дава негативно отражение върху работата на търговските обекти в Комотини и региона заради евтините храни, цигари, напитки и други стоки в България.
Шефът на камарата Аргирис Аргиропулос представя тревожни данни за случилото се след отварянето на ГКПП „Маказа”. Според него евтинията в България и пренасянето на стоки от първа необходимост от Кирково и Кърджали в Комотини, нанесли първия удар на собствениците на магазини в района на Комотини, но тепърва загуби щели да отчитат производителите на алуминиеви продукти, на мебели и други.
Вече имало готовност за доставки от България в Комотини и само се чакало отпадането на забраната за движението на камионите.
Ще припомним, че по официална информация до лятото предстои да бъде променена инфраструктурата на граничния пункт, като ще бъдат похарчени 1 млн. евро. Ще бъдат поставени навеси и съответните кантари, с които да боравят митническите служители. По този начин ще отпадне и ограничението за превозни средства до 3,5 тона.
Аргиропулос също се дразнел от появилите се камиони с кърджалийска регистрация, но признава, че България е страна в Европейския съюз и никой не може да попречи на бизнесмените да разгърнат инициативата си и в района на Комотини.
hard admin

*

Top